Hatalmas fordulat Németországban: A CDU hajlandó együttműködni az AfD-vel

A német jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője kijelentette, hogy pártja hajlandó helyi szinten együttműködni az AfD-vel.

Friedrich Merz, a CDU vezetője a ZDF közszolgálati televíziónak adott vasárnapi interjújában kategorikusan kizárta, hogy országos szinten koalícióra lépjen az AfD-vel, de azt mondta, hogy a helyi szintű politikára ez nem vonatkozik.

„Természetesen kötelességünk elfogadni a demokratikus szavazatokat”

– mondta Merz. „És ha egy járási hivatal vezetőjét vagy egy polgármestert választanak meg, aki az AfD-hez tartozik, akkor természetesen megtaláljuk a módját annak, hogy együttműködjünk abban a városban.”

Az AfD a múlt hónapban Türingia tartományban nyerte meg első járási választását, július elején pedig megszerezte első polgármesteri helyét Szász-Anhaltban.

A legutóbbi felmérések szerint a jobboldali populista párt 20-22%-on áll, a CDU 26-28%-a mögött – ezzel mindkettő párt megelőzi a német kormányt alkotó három balközép, zöld és liberális pártot.

A konzervatív AfD démonizálása már hatástalan Németországban

Az AfD sikere egy járási választáson az országban uralkodó hatalmas elégedetlenség jele. Krisztina Koenen jelenti Németországból.

Merz megjegyzéseinek megosztotta az AfD társelnöke, Tino Chrupalla is.

„Együtt lebontjuk ezt a falat a tartományokban és szövetségi szinten”

– írta Chrupalla.

Kai Wegner, Berlin CDU-s polgármestere vasárnap este azonban határozottan elhatárolódott a pártelnök kijelentéseitől.

„Milyen együttműködésről van szó?” – fogalmazott Wegner.

„A CDU nem tud, nem akar és nem is fog együttműködni egy olyan párttal, amelynek üzleti modellje a gyűlölet, a megosztás és a kirekesztés”

– tette hozzá.

Merz vasárnapi interjúja egy sor olyan kijelentést követően született, amelyek enyhíteni látszottak a CDU szigorú elutasítását az AfD-vel szemben. Az AfD múlt havi győzelme után Merz a kormányzó Zöld Pártot és nem az AfD-t nevezte meg a CDU „fő ellenségének”, pénteken pedig saját pártját a „tartalommal bíró AfD”-nek nevezte.

Ébredezik a német kereszténydemokrata CDU

A pártot komoly veszteségek fenyegetik a közelgő tartományi választásokon. Krisztina Koenen írása.