Az izraeli légierő ezer tartalékosa tagadta meg a további szolgálatot

A tartalékosok önkéntes szolgálatuk befejezéséről szóló döntése kérdéseket vet fel a légierő műveleti képességeire és készenlétére gyakorolt lehetséges hatásokkal kapcsolatban.

Az izraeli média szerint az izraeli légierő több mint 1000 tartalékosa – a pilótáktól a drónkezelőkig – jelentette be pénteken tartalékos szolgálatának befejezését.

A lépés az igazságügyi reformról szóló törvényre adott tiltakozásképp történt.

Az IDF vezérkari főnökének, a légierő parancsnokának és a Knesszet tagjainak címzett levelükben a tartalékosok aggodalmukat fejezték ki a reformnak az izraeli társadalom szerkezetére gyakorolt lehetséges következményeivel kapcsolatban.

„Ezekben a nehéz napokban – kötelességünk megakadályozni a Harmadik Templom lerombolását!

A mi kollektív felelősségünk, hogy megállítsuk a belső megosztottságot, a viszályt és a nép között elterjedt mély széthúzást”

– írták. „Államunk zsidó és demokratikus identitása öröm Izrael egész népe számára – ez az a szövetség, amelyet a társadalom minden része aláírt a Függetlenségi Nyilatkozatban. Ez az alap jelenti az izraeli társadalmi megállapodás magját, amely alapján mindannyian odaadással és elkötelezettséggel szolgáljuk Izrael államát minden politikai meggyőződésű kormány alatt.

„Amikor megfogadtuk, hogy életünket az országnak szenteljük, soha nem gondoltuk, hogy eljön az a nap, amikor a köztünk és az állam között létrejött szerződést felbontják”

– tették hozzá.

Az izraeli elit tartalékos pilóták a harci kiképzés helyett inkább tüntetnek

Az Izraeli Légierő 69. vadászrepülő-századának 40 tartalékos pilótájából 37-en döntöttek így.

„Évtizedeken át mindent hátrahagyva, elszántan mentünk előre, hogy megvédjük Izraelt, és most azon kapjuk magunkat, hogy a demokráciáért harcolunk. Pilótatársaink nyilatkozata, akik mindig kiállnak az izraeli állampolgárok védelmében, egy újabb vörös zászló, amelyet az izraeli demokráciát és a nép alkotta hadsereget aláásó kormány ellen emeltek.

Állítsák le a törvényhozást, mielőtt túl késő lenne, mert a hadsereg egy demokráciában nem helyettesíthető”.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök még csütörtök este közleményben bírálta a tartalékosokat.

„Ami a demokráciát veszélyezteti, az a visszautasítás. A visszautasítás minden izraeli állampolgár biztonságát veszélyezteti.

Egy demokráciában a hadsereg a kormánynak van alárendelve, és nem fordítva”

– magyarázta.

„Ha fenyegetnek, az elfogadhatatlan, ha pedig sikerrel járnak, az a demokrácia végét jelenti. Egy felelős kormány nem érthet ezzel egyet, és minden állampolgárnak ellene kell állnia. Szeretném elmondani, hogy a múltban sok izraeli polgár nem értett egyet az előző kormányok intézkedéseivel, és ellenezte az oslói egyezményeket és a kivonulást.

Bár nem értettek egyet ezekkel a lépésekkel, soha senki nem fenyegetőzött így, hogy megpróbálja meghiúsítani a döntéseket.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Min folyik a nagy vita az izraeli igazságügyi reform körül?

Az izraeli igazságügyi reform oka, hogy a bírói hatalom, különösen a Legfelsőbb Bíróságé egyértelműen annyira túlterjeszkedett, amire más demokratikus országokban nincs példa.