Az izraeli elit tartalékos pilóták a harci kiképzés helyett inkább tüntetnek

Az Izraeli Légierő 69. vadászrepülő-századának 40 tartalékos pilótájából 37-en bejelentették, hogy nem jelennek meg a szerdára tervezett harci kiképzésen, tiltakozásul a kormány tervezett igazságügyi reformjai ellen.

A 69-es század, Izrael egyik legelitebb vadászrepülőszázada. Pilótái a korszerű F-15I repülőgépekkel repülnek, és részt vettek Izrael légihadjáratában az iráni katonai erők ellen Szíriában, továbbá ott voltak a szíriai atomreaktor 2007-es megsemmisítésében is. A század 2018-ban kitüntetést kapott a vezérkari főnöktől az erőfeszítéseiért.

A Haaretz beszámolója szerint a pilóták tájékoztatták a légierő parancsnokait és a század parancsnokát arról a döntésükről, hogy a kormány ellen tiltakoznak, ahelyett, hogy visszatérjenek a bázisukra a tervezett kiképzésükre.

Ezzel csatlakoznak az IDF számos tartalékos katonájához, akik petíciót írt alá, amelyben azzal fenyegettek, hogy nem jelentkeznek tartalékos szolgálatra, ha az igazságügyi reformokat végrehajtják.

Kiborult a bili

Ez nem a demokráciáért való aggódás, hanem puccs-kísérlet a demokratikusan megválasztott kormány ellen, a megfélemlítés eszközeivel. Vélemény.