Csúnyán összerúgta a port a két arab olajmonarchia

A szaúdi koronaherceg szerint „hátba szúrta” őt közeli szövetségese. Nem jó hír ez Izrael számára.

A Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg (MBS) és Mohammed bin Zajed (MBZ), az Egyesült Arab Emírségek elnöke közötti kapcsolatok jelentős megromlásáról számolt be szerdán a The Wall Street Journal.

A Közel-Kelet vitathatatlanul legerősebb és legbefolyásosabb két vezetője sokáig partnernek és szövetségesnek számított, MBZ még a fiatalabb MBS mentora is volt.

A WSJ szerint azonban több mint hat hónapja egy szót sem váltottak egymással.

Az MBS és MBZ közötti szakítás részben azért keletkezett, mert számos kérdésben nem értettek egyet, többek között az Iránhoz, Oroszországhoz és az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyulásban, valamint a szudáni és jemeni háborúkkal kapcsolatban.

Az WSJ arról számolt be, hogy MBS decemberben aggályainak hangot is adott a emírségekiekkel szemben, a szaúdi trónörökös akkor azt állította, hogy az Egyesült Arab Emírségek „hátba szúrt minket”. Azóta több szakértő is úgy nyilatkozott, hogy a két vezető közötti konfliktus valószínűleg eszkalálódni fog, mivel mindkét férfi „nagyon magabiztos a külpolitikájában”.

Szaúd-Arábia Iránhoz való közeledését követően Rijád gyorsan lehetőséget adott Szíria számára, hogy újra belépjen az Arab Ligába, kiváltva ezzel Abu-Dzabi rosszallását (az emírségiek a lassabb közeledés hívei voltak).

Izrael szorosabbra fűzi kapcsolatait egykori ősellenségével

Az ellenségem ellensége a barátom klasszikus esete.

A két vezető közötti rossz kapcsolat miatt egyes amerikai tisztviselők aggodalmukat fejezték ki, hogy a feszültségek még nehezebbé tehetik az Irán elleni védelmi szövetség kialakítását.

Egy másik félelem az, hogy ez negatív hatással lesz az Izrael és más muszlim országok közötti szélesebb körű normalizálódás kilátásaira is.

Az amerikaiak szerint ez késleltetni fogja a nyolc éve tartó jemeni háború befejezését is, mivel a két fél ellentétes erőket támogat.

„MBS nem kedveli őt [MBZ-t], és ezt meg is akarja mutatni”

– magyarázta Douglas London egykori CIA-tiszt a WSJ-nek.

MBS legfőbb célja, hogy megnövelje Szaúd-Arábia szerepét a régióban, több nyugati vállalatot pedig arra kényszerített, hogy Dubajból Rijádba helyezze át székhelyét. Számos más egyéb területen is igyekeznek a szaúdiak konkurenciát jelenteni az Emirátusoknak, amely érzékenyen érinti Abu-Dzabi bevételeit.

MBZ a maga részéről azzal vádolj Szaúd-Arábiát, hogy túl közel került Oroszországhoz azzal, hogy támogatja az olajpolitikáját, amelynek célja a globális olajtermelés csökkentése és az árak magasan tartása. Ez a nemzetközi szankciókkal sújtott Moszkvának kedvez, míg az Egyesült Arab Emírségeknek árt.

Rijád jelezte, hogy mit kér az Izraellel való kapcsolatok rendezéséért cserébe

Hatalmas kéréseket fogalmazott meg Szaúd-Arábia Washington és Jeruzsálem felé.