Szülővárosában imádkozott a Jeruzsálembe szakadt egri közösség főrabbija – videó

Az Egerből elszármazott izraeli ortodox zsidó közösség főrabbija, Moshe Szofer és delegációja szülővárosába látogatott, hogy ott imádkozhassanak, ahol őseik is imádkoztak.

A főrabbi 5 generációval ezelőtt élt felmenője 64 évig szolgálta az egri ortodox zsidó közösséget és Eger városát.

Mirkóczki Ádám — korábban Jobbikos — polgármester Facebook bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy

„Több, mint fél évszázad eltelte után csütörtökön látogatást tett városunkban az egykori egri ortodox zsidó közösség jeruzsálemi főrabbija, Moshe Szofer. A nagyapja és apja voltak hosszú évtizedeken keresztül az egri ortodox közösség vezetői. Ő maga 1947-ben született itt, a Dobó utca 3. szám alatt. Ma, 76 évesen is vezeti tovább ezt a közösséget, csak a történelem vihara miatt, már nem városunkban, hanem Jeruzsálemben.”

A rabbit látogatására elkísérte többek között az izraeli kormány Jeruzsálemért felelős minisztere, valamint Izrael állam budapesti nagykövete, Jakov Hadas-Handelsman, és az egykori egri ortodox közösség számos tagja.

„Ők évtizedekkel ezelőtt Egerben éltek, de voltak olyanok is, akik Gyöngyösről vagy épp Verpelétről származtak. Történelmi tény, hogy ez a közösség jelentős mértékben formálta és alakította Eger városát építészetileg, gazdaságilag és szellemileg egyaránt.

A gyermekgyógyászattól kezdve a szakmai kamarákon, megyei újságon át a legkülönbözőbb gyárakig számos olyan infrastruktúrát hoztak létre a múlt században, amelyek – noha más néven – de, a mai napig működnek és munkát adnak az egri és Eger környéki embereknek.

Nagyon fontos egyeztetéseket folytattunk egy történelmi város történelmi találkozója során. Eger maga az élő történelem, legyünk rá büszkék!”

– fogalmazott a látogatásról a polgármester.

Jobbikos levelezés: „ne tagadd a holokausztot, inkább támogasd!”

Botrányos stílusban viccelődött a holokauszton Mirkóczki Ádám, az ellenzéki összefogás egri jelöltje, és vígan antiszemita jobbikos baráti köre.

A zsido.com emlékeztet, hogy az egri (jiddisül Erloj vagy Erlau) közösséget Simon Szófer (1850-1944) rabbi, Chátám Szófer unokája alapította, aki 1881-től 64 éven át szolgált az egri zsidó hitközség rabbijaként. Az általa alapított, Chátám Szóferről elnevezett jesivában számos későbbi tóratudós tanult.

1944-ben a nácik Auschwitzba deportálták és meggyilkolták szinte az egész egri közösséget,

annak két vezetőjével, a 94 éves Simon Szóferrel, valamint az ő munkáját nagyrészt átvállaló fiával, Mose Szóferrel együtt. Mose Szófer  Jochanan nevű fia túlélte a Soát, és a háború végeztével visszatért Budapestre, ahol a debreceni Mose Stern rabbival közösen vezették az újjáalakított Chátám Szófer jesivát. Diákjai elsősorban elárvult gyermekek és fiatalok voltak.

1947-ben Egerbe helyezte vissza tanházát, és ugyanebben az évben született fia, akit nagyapja emlékére szintén Mosénak neveztek el.

Mivel az akkori kommunista vezetés ellenezte a zsidó oktatást, Jochanan a jesivát kénytelen volt 1950-ben Izraelbe költöztetni, ahol átmenetileg egybeolvadt a jeruzsálemi pozsonyi jesivával. 1953-ban hozta létre saját jesiváját Jeruzsálem Kátámon nevű negyedében. Jochanan Szófer 93 éves korában, 2016-ban hunyt el.

Napjainkban az erloji közösség Izraelben 500 családból áll, jelenlegi vezetőjük az 1947-ben született, ma 76 esztendős Mose Szófer, és számos tagjuk él a New York-i Borough Parkban is.

Egerben is botlatóköveket helyeznek el

A kétezer elhurcolt egri zsidó emlékét felidéző projekt költségeit Eger önkormányzata vállalta.