Összeesküvés-hívőkből lesznek az antiszemiták

Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy az antiszemitizmus a bal- vagy a jobboldali meggyőződésű emberek körében gyakoribb-e.

Az összeesküvés-elméletekben hívő emberek nagyobb valószínűséggel vallanak antiszemita nézeteket, mint a nem hívők – derül ki egy új kutatásból.

Dr. Daniel Allington, a King’s társadalmi analitika szakos hallgatója vezette az eddigi legátfogóbb tanulmány elkészítését, amely az antiszemita nézeteket valló emberek véleményét vizsgálta. A tanulmány a Nature Humanities and Social Sciences Communications című folyóiratban jelent meg.

A kutatók azt is megállapították, hogy az antiszemita nézetek nagyobb arányban fordulnak elő azok körében, akik indokoltnak tartják a politikai ellenfelekkel szembeni szélsőséges tekintélyelvű fellépést, valamint a társadalmi rend megdöntésére törekvő emberek körében.

Az eredmények azt sugallják, hogy

az antiszemitizmus talán kevésbé szorosan kapcsolódik a politikai meggyőződésekhez, mint azt korábban feltételezték,

és szorosabban összefügg más témákkal kapcsolatos véleményekkel és nézetekkel, például a vallással, az etnikai nacionalizmussal és az összeesküvés-elméletekkel.

Dr. Daniel Allington, Digitális Bölcsészettudományi Tanszék munkatársa szerint

„Akár a politikai spektrum bal-, akár jobboldalát nézzük, találunk antiszemita és nem antiszemita embereket. Eredményeink segítenek túllépni azon a kérdésen, hogy az antiszemitizmus a jobb vagy a baloldalon jelent-e nagyobb problémát. Azt találtuk, hogy az antiszemita nézetek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő az összeesküvés-elméleteket vallók, a forradalmárok és a diktatúrát elfogadható kormányzati formának tekintő emberek körében.”

A King’s College London, a Goldsmiths, University of London és az Arden University kutatói két felmérést végeztek az Egyesült Királyságban élő felnőttek körében, az elsőt 809 résztvevővel, akiket a Prolific crowdsourcing platformon keresztül toboroztak, a másodikat pedig a YouGov által kiválasztott 1853 résztvevővel.

Az antiszemitizmus mélyen gyökerezik a német társadalomban

A szélsőjobboldali szimpatizánsok és a hívő muszlimok viselik a fő felelősséget, de a társadalom minden szegletében vannak vakfoltok.

Dr. David Hirsh, a londoni Goldsmiths Egyetem szociológia tanszékének vezető lektora, a tanulmány társszerzője megállapította, hogy

„Ezek az eredmények konvergenciára utalnak. Egyrészt azok az antiszemiták, akik úgy vélik, hogy a demokratikus államot a „zsidók” által a „néppel” elhitetett trükknek tartják, jogosnak érezhetik annak lerombolását és a felelősökkel szembeni elnyomó intézkedéseket. Másrészt az összeesküvés-fantáziákat felvállaló politikai mozgalmak jogosnak érezhetik a politikai ellenfelek elnyomását, nem félnek a demokratikus állam megdöntésétől, és valószínűleg az antiszemitizmusra is nyitottak.”

Dr. Louise Katz, a londoni Xenophon College London (korábban Arden University) vezető oktatója és pszichológia programkoordinátora, a tanulmány másik társszerzője szerint

„Ez a kutatás megnyitja az utat a tekintélyelvűség bal- és jobboldali formáinak további kutatása előtt, hogy kiegyensúlyozottabb vitát folytathassunk az előítéletekkel foglalkozó szakirodalmon belül.”

Az Adolf Hitlerhez és a nácikhoz való kapcsolódás miatt a második világháború idején

az antiszemitizmusról korábban azt feltételezték, hogy jobboldali jelenség.

Azonban mindig is létezett a politikai spektrum mindkét oldalán, amint azt a korábbi kutatások is kimutatták. A közelmúltban az Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság megállapította, hogy a Munkáspárt Jeremy Corbyn vezetése idején antiszemitizmussal kapcsolatos jogellenes cselekményeket követett el, ami rávilágított az antiszemitizmus problémájára a kortárs politikai baloldalon.

Mindkét tanulmány fő megállapítása az, hogy

az antiszemitizmust a világ konspiratív felfogása, a totalitárius uralom iránti nyitottság és mindenekelőtt a forradalom iránti vágy jelzi előre.

Bernard-Henri Lévy: Megszabadulunk-e valaha is az „ostobák szocializmusától”?

A legnagyobb francia baloldali párt, a Lázadó Franciaország frakcióvezetője 38 képviselőtársának támogatásával Izraelt elítélő határozattervezetet nyújtott be.