Lovaggá avatták a brit országos főrabbit

Ephraim Mirvis brit főrabbit hivatalosan a Brit Birodalom Lovagrendjének lovagkeresztjével tüntették ki kedden a Windsori kastélyban tartott ceremónia során – jelentette be a főrabbi hivatala.

III. Károly király Nagy-Britannia legmagasabb kitüntetését adományozta Mirvis rabbinak a 2023-as újévi kitüntetési listán, amelyet az év elején hirdettek ki nyilvánosan,

elismerve „a zsidó közösségnek, a vallásközi kapcsolatoknak és az oktatásnak tett jelentős szolgálatait”.

A 2023-as kitüntetések listája volt az első, amelyet Károly Károly jóváhagyott II. Erzsébet királynő szeptemberben bekövetkezett halála után.

A bejelentés felhívja a figyelmet arra, hogy Mirvis 2013 óta a Nemzetközösség Egyesült Héber Gyülekezeteinek főrabbija, és

„a globális eseményekkel foglalkozik a „felelősségteljes judaizmus” víziójával, segíteni próbálva például az ujgur muszlimok sanyarú helyzetén, ami az egyetlen ilyen beavatkozás egy globális hit vezetőjétől”.

Mirvis nyilatkozatában azt mondta, hogy „óriási megtiszteltetés és mélyen megtisztelő ez a díj, különösen számomra, hogy azt Őfelségétől, a királytól vehetem át uralkodásának első évében”.

Izraelt is érintő történelmi lépésre készül a brit király

A Lordok Házának egyik Izrael-barát tagja szerint már elvégezték az ehhez „szükséges előkészületeket”.