Izraelt is érintő történelmi lépésre készül a brit király

Károly lesz az első brit uralkodó, aki ellátogat Izrael Államba.

Már folynak az előkészületek arra, hogy III. Károly király, Nagy-Britannia frissen megkoronázott uralkodója történelmet írjon, és az Egyesült Királyság első uralkodójaként ellátogasson a Szentföldre – jelentette a brit média vasárnap.

Lord Stuart Polak, a Lordok Házának konzervatív tagja, aki több mint 25 éven át volt az Izrael Konzervatív Barátai csoport igazgatója, a The Daily Mail Sundaynak elmondta, hogy

„az előkészületeket már elvégezte a csapata”.

A brit bulvárlap szerint Károly várhatóan egy, a Palesztin Hatóságnál tett látogatást is beiktat a programjába, hogy elkerülje az arab világ kritikáit. Károly a trónra lépése előtt három alkalommal utazott magánúton Izraelbe.

Vilmos herceg 2018-ban tett hivatalos utat Izraelbe és a Palesztin Hatóságba.

Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő 70 éves uralkodása alatt soha nem látogatott Izraelbe, mivel attól tartott, hogy ez az arab világ rosszallását váltaná ki.

A brit lap megjegyezte, hogy az izraeli elnök személyesen is lobbizott a király látogatásának ösztönzése érdekében. A mostani gázai rakétatámadások azonban jelentős akadályt jelentettek a látogatás konkrét időpontjának meghatározásában.

Miért nem látogatott el soha Izraelbe a királynő?

70 éves uralkodása alatt II. Erzsébet brit királynő a Közel-Kelet nagy részét bejárta, de Izraelbe soha nem látogatott el. Miért volt ez így?