Eltörölték az „ésszerűségi tesztet” Izraelben

A tüntetők által szorongatott és Netanjahu által határozottan bátorított parlamenti koalíció olyan törvényt terjesztett elő, amely megtiltja a bíróságoknak, hogy felülvizsgálják a választott tisztségviselők döntéseinek ésszerűségét.

A törvényhozók kedd éjszaka első olvasatban megszavazták azt a törvényjavaslatot, amely megakadályozza a politikusok döntéseinek „ésszerűségére” vonatkozó bírósági felülvizsgálatot.

A szavazás volt az első jóváhagyása az igazságügyi reformról szóló törvényjavaslatnak azóta, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök március végén felfüggesztette a messzemenő reformot célzó törvénycsomagot.

A törvényjavaslatot 64 szavazattal 56 ellenében fogadták el a jeruzsálemi Knesszet hosszú, viharos ülése után, amely hétfő este kezdődött és éjfél után ért véget.

Netanjahu elhalasztja az igazságügyi reformot: El kell kerülni a polgárháborút

Az izraeli miniszterelnök bejelentette az igazságügyi reform elhalasztását.

Miután a törvényt a kormánypártok megszavazták, az ellenzéki törvényhozók azt skandálták, hogy „szégyen”, miközben a koalíció tagjai ünnepelték a győzelmet.

A törvénynek még két olvasaton kell átmennie ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen,

és a koalíció célja, hogy ezt a folyamatot még a hónap végén, a Knesszet nyári szünete előtt befejezze.

Nem sokkal a törvényjavaslat első olvasatának vitájának megnyitása előtt Netanjahu videoüzenetben ígérte meg, hogy:

„A bíróságok és az izraeli állampolgárok jogai a törvénymódosítás után sem sérülnek semmilyen módon”, és hogy „a bíróság továbbra is ellenőrizni fogja a kormányzati döntések és kinevezések jogszerűségét”.

Jair Lapid ellenzéki vezető azzal vádolta Netanjahu koalícióját, hogy korrupt és öncélú célok érdekében szorgalmazza az ésszerűség korlátozásáról szóló törvényjavaslatot.

Az izraeli kormány nem adja fel a visszahívott miniszter újbóli kinevezését

A kormánykoalíció második legnagyobb pártjának vezetője, Árje Deri visszatérését lehetővé tevő törvény elfogadására készülnek.

„Legalább az igazat mondjátok meg”

– mondta a Jes Atid pártelnök a Knesszet padsoraiból tartott tüzes beszédében.

„Ez a törvény azt mondja, hogy kinevezhetsz egy elítélt bűnözőt miniszterré”

– vádolta, utalva a pénzügyi bűncselekmények sorozatos elkövetőjének és a Sász párt vezetőjének, Árje Derinek a kabinet soraiba való visszatérésére -,

„hogy kirúghatod a főügyészt, ahogy tegnap könyörögtél érte” egy heves kabinetülésen, és „hogy megszervezheted a vádalkut a főnöködnek”, vagyis pontot tehetsz Netanjahu három büntetőügyének a végére.

Bár a törvényjavaslat a politikusok rendeleteinek „ésszerűségére” vonatkozó bírósági ellenőrzés korlátozásaként van feltüntetve, a törvényjavaslat teljesen megtiltja a bíróságoknak, hogy a bírósági tesztet a kabinet, a miniszterek és más, nem részletezett választott tisztségviselők által hozott döntések érvénytelenítésére vagy akár csak megvitatására használják.

A támogatók szerint a törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy a választott képviselők, és ne a kinevezett bírák mondhassák ki a végső szót a politikáról és a kinevezésekről. Árje Derit kénytelenek voltak felmenteni miniszteri pozíciójából, miután a Legfelsőbb Bíróság „végletesen ésszerűtlennek” minősítette kinevezését.

🇺🇸 The Hardcore American Patriot (עזיאל) 🕎 on Twitter: „Israel’s Knesset security guards removed left-wing protestors who attempted to obstruct government ministers and members of the parliament from entering a plenary session at the Israeli Knesset for today’s vote on one aspect of the judicial reform. ✡️🇮🇱🇺🇸 pic.twitter.com/Q5xNBmyNRa / Twitter”

Israel’s Knesset security guards removed left-wing protestors who attempted to obstruct government ministers and members of the parliament from entering a plenary session at the Israeli Knesset for today’s vote on one aspect of the judicial reform. ✡️🇮🇱🇺🇸 pic.twitter.com/Q5xNBmyNRa

A kritikusok szerint ez egy fontos kontrollt szüntet meg az önkényes döntéshozatal ellen, és az ésszerűségi teszt biztosítja a bírói kapuőrök függetlenségét, mivel megvédi őket a politikai indíttatású elbocsátásoktól.

Jariv Levin igazságügyi miniszter a Knesszetben közvetlenül a szavazás előtt felszólalva azt mondta, hogy a jogszabály „nem helyezi a kormányt a törvények fölé”, hanem lehetővé teszi a törvényhozók számára, hogy végrehajtsák azt a politikát, amellyel elnyerték a választók támogatását.

„A demokratikus kormányzás alapjait ássa alá az a [jelenlegi] helyzet, amelyben három [nem választott] bíró általuk ésszerűnek vélt politikai álláspontját helyezi a nép döntése fölé”

– mondta Levin.

„Nem fogják megállítani a törvényhozást, és nem fogják semmissé tenni a nép akaratát”

– mondta Levin az ellenzéki törvényhozóknak, miközben azok a helyükről heccelték őt.

A törvényjavaslat továbbvitele ellen keddre Izrael-szerte tervezett tüntetéssorozat előjátékaként számos tüntető bejutott a Knesszetbe, és megpróbálta megakadályozni a törvényhozók bejutását a plenáris ülésterembe.

A tüntetők közül néhányan megpróbálták magukat a padlóhoz ragasztani a Knesszet plénuma előtt.

Összetűzések voltak a Ben-Gurion nemzetközi repülőtéren

Több ezer kormányellenes tüntető próbálta megakadályozni a bejutást az országba és az országból induló legtöbb járatot lebonyolító terminálhoz.