Az izraeli kormány nem adja fel a visszahívott miniszter újbóli kinevezését

Annak ellenére, hogy Jichák Herzog izraeli államelnök lázasan próbálja lassítani az igazságszolgáltatási rendszer átalakítását célzó törvény elfogadását, a Benjámin Netanjahu vezette kormánykoalíció továbbhalad a törvényjavaslattal, amely megakadályozza, hogy a Legfelsőbb Bíróság beleszóljon a kabinetben tisztséget betöltők személyéről.

A kormánynak az igazságszolgáltatási rendszer tömeges átalakítását célzó törvényjavaslataival kapcsolatos heves viták közepette a koalíció továbbra is azt tervezi, hogy szerdán első ízben szavazásra bocsátja a Knesszetben azt a törvényjavaslatot, amely megakadályozná, hogy a Legfelsőbb Bíróság megakadályozza Arje Deri, a Sász párt vezetőjének miniszteri posztra való visszatérését.

A szóban forgó törvényjavaslat lehetőséget adna a kormánynak, hogy beillesszen egy olyan záradékot, amely a miniszteri kinevezéseket a bíróságok hatáskörén kívül helyezi.

Vasárnap a törvényalkotási miniszteri bizottság tagjai megszavazták, hogy a törvényjavaslatot a kormány támogatja, ami valószínűleg megkönnyíti a Knesszetben való elfogadását.

A törvényjavaslatnak először a Knesszet két bizottságában is át kell mennie, mielőtt a parlament szavazásra bocsátja, de arra is lehetőség van, hogy az utolsó pillanatban még levegyék a Knesszet napirendjéről.

Herzog elnök felszólította a koalíció tagjait, hogy tartsanak szünetet a kormánynak az igazságszolgáltatási rendszer átalakítására irányuló törekvéseiben, és tárgyalásokra szólította fel az ellenzéki és a koalíciós törvényhozókat.

Derit, akit az új kormányban egészségügyi és belügyminiszternek neveztek ki, a múlt hónapban egy legfelsőbb bírósági döntés értelmében eltiltották tisztségétől. A bírák úgy ítélték meg, hogy a Sász párt vezetőjének miniszterei pozíciót adni a „végletekig ésszerűtlen”, mivel korábban büntetőeljárások voltak ellene.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem sokkal a Legfelsőbb Bíróság döntése után vonakodva ugyan, de elbocsátotta Derit, azonban ő és a kormány többi tagja azonnal megfogadta, hogy olyan törvényt fogadnak el, amely lehetővé teszi Deri számára, hogy visszatérjen a hivatalába.

Jogi szakértők úgy vélik, hogy egy ilyen jogszabályt a Legfelsőbb Bíróság a jelenlegi szabályzás szerint elutasíthat. A kormánynak az igazságszolgáltatási rendszer átalakítására irányuló erőfeszítéseinek egyik kulcseleme, hogy a Knesszet felülbírálhassa a Legfelsőbb Bíróság döntéseit, valamint hogy olyan jogszabályokat fogadjon el, amelyek felmentést adnak a bírósági felülvizsgálat alól.

Szombaton Gali Baharav-Miara főügyész hivatala a törvényjavaslat ellen lépett fel, és azt jósolta, hogy a jogszabályt valószínűleg a Legfelsőbb Bíróság fogja megsemmisíteni, ha elfogadják. A főügyészi hivatal két képviselőjének levele szerint a törvényjavaslat megszüntetné az „alkotmányos biztosítékokat a korrupt tisztviselők” vezetői tisztségekbe való kinevezésével szemben.

A törvényjavaslat szövege kimondja, hogy egyetlen bíróság sem lesz képes felülvizsgálatot gyakorolni a kabinet minisztereinek kinevezése felett, illetve nem lesz képes eltávolítani őket hivatalukból. Az egyetlen kivétel az lenne, ha valakit annak ellenére neveznének ki miniszterré, hogy nem rendelkezik a törvény által előírt formális képesítéssel.

A Legfőbb Ügyészség azt is felvetette, hogy a kormány „személyi törvényeket” – olyan jogszabályokat, amelyek egyetlen személy politikai vágyainak kielégítésére irányulnak – kíván alkotni, és ezzel „átlépne egy határt”.

A törvényjavaslat a koalíció második kísérlete arra, hogy a november 1-jei választások óta Derit visszahozza hivatalába. Korábban már elfogadott egy olyan módosítást, amely lehetővé tette, hogy az elmúlt hét évben felfüggesztett büntetést kapott személyek miniszterként szolgálhassanak, ahogyan Deri esetében is. Bár a törvényt elfogadták és végül a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette, ez nem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza a Sász párt vezetőjének miniszteri tisztségéből való kizárását.

Tízezrek tüntettek Izraelben a bíróság megreformálása ellen

Legalább 70 000 ember gyűlt össze hétfőn Jeruzsálemben egy országos sztrájk keretében, hogy tiltakozzon a kormány azon terve ellen, hogy megreformálják a bíróságokat.