Tízezrek tüntettek Izraelben a bíróság megreformálása ellen

Legalább 70 000 ember gyűlt össze hétfőn Jeruzsálemben egy országos sztrájk keretében, hogy tiltakozzon a kormány azon terve ellen, hogy megreformálják a bíróságokat. 

Míg a szervezők szerint 100 000 tüntető gyűlt össze a fővárosban, addig független becslések szerint 70-80 000-en voltak.

Több száz technológiai startup, ügyvédi iroda és más magánszektorbeli vállalat engedélyezte alkalmazottainak, hogy csatlakozzanak az országos sztrájkhoz, és buszokkal szállítsák őket a fővárosba.

Egy csoport a Nyugati Falnál gyűlt össze egy rövid imaórára, mielőtt a Knesszethez sétáltak volna a gyűlésre. A néhány tucat tüntető imákat mondott – köztük az Izrael Államért mondott imát – és dalokat énekelt, miközben izraeli zászlókat és szivárvány lengetett.

Szülők és diákok ezrei vonultak fel Tel-Avivban, több órára elzárva a város főbb főútvonalait. Tel-Avivban több tucat általános iskola igazgatója közölte, hogy mind a gyerekek, mind a tanárok számára engedélyezi a sztrájkot.

Jair Lapid ellenzéki vezető Jeruzsálemben szólt a tüntetőkhöz, akik közül sokan izraeli zászlókat vittek magukkal, és megfogadta, hogy „nem maradunk csendben, amikor elpusztítanak mindent, ami számunkra értékes és szent”.

„Azt akarom mondani neked, Netanjahu. Nem te vagy az egész nemzet, és veszélyezteted a nemzetet” – mondta Beni Ganz.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a tüntetések idején Tel-Avivban tartózkodott, ahol az állami költségvetésről folytatott tárgyalásokat.

A jeruzsálemi tüntetések és a más városokban tartott párhuzamos tüntetések egybeestek a jogszabály első bizottsági szavazási fordulójával, amely egy viharos ülésen zajlott, és amelynek során számos ellenzéki törvényhozót fizikailag eltávolítottak a teremből.

A testület egy nappal azután terjesztette elő a jogszabályt, hogy Isaac Herzog elnök ritka kérést intézett a tervvel kapcsolatos mérlegelésre és kompromisszumra, és ötpontos javaslatot tett az igazságügyi átszervezésről szóló tárgyalásokhoz.

A Yariv Levin igazságügyi miniszter által javasolt és Netanjahu által támogatott jogi átalakítás teljes ellenőrzést biztosítana a kormánynak a bírák kinevezése felett, beleértve a Legfelsőbb Bíróságot is és lehetővé tenné a Knesszet számára, hogy a bíróság által megsemmisített törvényeket mindössze 61 fős többségével újra törvénybe iktassa.

Borítókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Amiad Cohen: Sok a hasonlóság Izrael és Magyarország között

Az izraeli Tikvah Fund vezetője elmondta, hogy Izraelt miért a Legfelsőbb Bíróság irányítja, és hogy mi a baja a nemzetközi sajtónak Netanjahu kormányával.