Összetűzések voltak a Ben-Gurion nemzetközi repülőtéren

A tüntetők órákkal azután rendeztek nagyszabású tiltakozást, hogy rövid időre lezárták a hozzáférést a haifai nagy tengeri kikötőhöz.

Több ezer kormányellenes tüntető gyűlt össze hétfő délután a Ben-Gurion nemzetközi repülőtéren, és a tömeg egy része dulakodott a rendőrökkel, akik megpróbálták megakadályozni, hogy elzárják a bejutást az országba és az országból induló legtöbb járatot lebonyolító terminálhoz.

Az érkezési csarnok előtti járdát elárasztották a zászlókat tartó, kürtöket fújó és dobokat ütő tüntetők. Rendőrkordon sorakozott az út mentén, miközben személyautók és buszok lassan haladtak el mellettük.

Az interneten terjesztett egyik szórólap arra szólította fel a tüntetőket, hogy bőröndökkel és útlevelekkel érkezzenek a Ben-Gurion repülőtérre, ami arra utal, hogy a rendőrségi kordonok megkerülése érdekében utasnak akarják kiadni magukat.

Spriter Team on Twitter: „The Israeli TV channel „Kan” reported the arrest of dozens of protesters at Ben Gurion Airport in Tel Aviv and the closure of the entrances to the terminal number 3 of the airport, where there are thousands of demonstrators pic.twitter.com/Jh3I395kle / Twitter”

The Israeli TV channel „Kan” reported the arrest of dozens of protesters at Ben Gurion Airport in Tel Aviv and the closure of the entrances to the terminal number 3 of the airport, where there are thousands of demonstrators pic.twitter.com/Jh3I395kle

Néhány óra elteltével a rendőrség illegálisnak nyilvánította a tüntetést, és lovas rendőrökkel felszerelkezett a demonstráció feloszlatására. A rendőrség szerint a tüntetők barikádokat próbáltak építeni.

A héber média szerint mintegy 15 ezer tüntető volt a létesítménynél, a késő délután kezdődött és éjszakába nyúló tiltakozásokon.

A rendbontás hatalmas forgalmi dugókat okozott a repülőtér bejáratánál és a helyszín felé vezető utakon.

Néhány járat órákat késett, és a héber média beszámolói szerint sok utas lekéste a járatát. A tervek szerint a nap folyamán mintegy 93 ezer utas érkezett és indult volna, mintegy 550 járattal.

Később több száz tüntető gyűlt össze a Ramle-i rendőrőrs előtt, ahová a repülőtéri tüntetésen letartóztatott tüntetőket vitték, hogy követeljék szabadon bocsátásukat.

Az összes őrizetbe vett személyt szabadon engedték, közölte a rendőrség éjfél után kiadott közleményében.

Korábban a nap folyamán a tüntetők másfél órára elzárták az északi Haifa kikötőjének kapuját. A kikötő szóvivője szerint mintegy 100 teherautó bejutását akadályozták meg, és késleltették a rakomány berakodását.

A tüntetők Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek az igazságszolgáltatás átalakítására vonatkozó terve ellen tiltakoztak.

Az átalakítási terv a jelenleginél nagyobb ellenőrzést adna a bírói kinevezések terén a mindenkori kormányzatnak. Az ellenzékkel folytatott tárgyalások a széles körben elfogadott jogi reformokról szóló kompromisszum megkötéséről eddig kudarcot vallottak.

200 ezren tüntettek Izraelben, ezúttal az igazságügyi reformok mellett

Hatalmas tömeg vonult fel a reformok támogatására.