200 ezren tüntettek Izraelben, ezúttal az igazságügyi reformok mellett

Csütörtök este kétszázezer kormánypárti támogató gyűlt össze a Knesszet előtt, követelve az igazságügyi reform életbe léptetését és a Legfelsőbb Bíróság hatalmának korlátozását.

„Nem akarunk kompromisszumot” – skandálta a tömeg, utalva azokra a tárgyalásokra, amelyeket a koalíció és az ellenzék képviselői folytatnak Issac Herzog elnök vezetésével, hogy megállapodjanak egy kompromisszumos törvényről, amely felváltaná a kormány által előterjesztett igazságügyi átalakítást.

A Vallásos Cionizmus Párt vezetője, Bezálel Szmotrics pénzügyminiszter beszédében kijelentette, hogy az igazságügyi átalakítást a Knesszetben el fogják fogadni. „Ezt megígérem önöknek” – mondta a tömegnek.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök, akit nem várnak a rendezvényre, a közösségi médiában közölte, hogy meghatotta a nagy tömeg, amely úgy döntött, hogy kifejezi támogatását.

A kormányzó konzervatív Likud párt és jobboldali koalíciós szövetségese, az Otzma Jehudit támogatta az eseményt.

Yariv Levin igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a nép a választásokon az igazságszolgáltatás átalakítása mellett nyilatkozott, és a kormányt a Knesszet többségével választották meg, hogy orvosolja az egyoldalú igazságszolgáltatási rendszer bajait, amelynek bírái a Knesszet és a kormány felett állnak – mondta, hozzátéve, hogy a jogtanácsosok hatalmát is korlátozni kell.

„Amióta bemutattam az igazságügyi reformot, egyre többen értik meg a jogszabály szükségességét. mondta. „Hiszem, hogy a tárgyalások során olyan megállapodásra juthatunk, amely nagyrészt tartalmazza azt, amire törekszünk” – mondta.
Az elmúlt hónapokban támadtak és szidtak, de csak megerősödtem.

„Olyan szokatlan helyzetben vagyunk Izraelben az elmúlt hónapokban, amelyet véleményem szerint még nem tapasztalt az ország. Olyan légkör uralkodik itt, amelyben az emberek megpróbálnak olyan képet festeni, mintha a megválasztott kormány nem is képviselné a népet, mi pedig ma azért tiltakozunk, hogy megmutassuk, hogy igenis képviseli”.”

Eközben egy neves haredi újság, amely a koalíciós tag frakciót, az Egyesült Tórai Judaizmust képviseli, megpróbált elhatárolódni a jeruzsálemi tüntetéstől, és felszólította az ultraortodox közvéleményt, hogy ne vegyen részt rajta.

Israel Friedman, a Yated Ne’eman című újság egyik vezető szerkesztője vezércikkében azt írta, hogy „tilos ott lenni, nincs mit keresni ott”.
Szerinte „a haredi judaizmus nem „se nem baloldali, se nem jobboldali”, hanem a rabbik döntéséhez tartja magát”.

EPA/ATEF SAFADI

Két Izrael harca — Kié a jövő?

„A kormánykoalíció által javasolt igazságügyi reformokra válaszul kirobbant tiltakozó mozgalomnak nem lesz könnyű, ésszerű vagy racionális vége” – írja Liel Leibovitz.