Fokozódik a feszültség a Fatah és a Hámász közt

A Palesztin Hatóság Fatah-frakciójához tartozó fegyveresek százai vonultak az utcára Ciszjordánia több részén a hétvégén, az utóbbi évek egyik legnagyobb erődemonstrációján a levegőbe lőttek és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnökét támogató jelszavakat skandáltak. Fokozódik a feszültség a Gázai-övezetet irányató Hamásszal. — jelenti a The Jerusalem Post.

A feszültség a múlt héten érte el tetőpontját, amikor a Fatah két magas rangú tisztségviselőjét, Mahmúd al-Aloult és Azzam al-Ahmedet elzavarták a dzsenini menekülttáborban nemrégiben végrehajtott izraeli katonai művelet során megölt palesztinok temetéséről.

A két tisztségviselő kiutasítása dühös reakciókat váltott ki a Fatah több képviselője, köztük a frakció fegyveres szárnya, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai részéről.

A Fatah azzal vádolta a Hamász tagjait, hogy megalázzák a „mártírok temetését”, és megfogadta, hogy szigorúan megbüntetik a felelősöket. Felszólította a Fatah által uralt Palesztin Hatóság biztonsági erőit, hogy „törjék el a Hamász ciszjordániai embereinek csontjait és vágják le a nyelvüket”.

Péntek este Mahmúd Abbász egyik vezető tanácsadója a Hamászt „tolvajok, hazugok és kémek bandájának” nevezte, amelynek vezetői kényelmes életet élnek ötcsillagos szállodákban Katarban, miközben népük szenved a Gázai övezetben.

A Fatah magas rangú tisztviselői azzal is megvádolták a Hamászt, hogy megpróbálja „magának vindikálni a győzelmet”, amelyet elmondásuk szerint a palesztin fegyveresek a múlt heti kétnapos izraeli hadsereg által végrehajtott katonai művelet felett arattak a dzsenini menekülttáborban.

A palesztinok a hadművelet eredményét „győzelemnek” tekintik, mivel az izraeli biztonsági erők nem tudtak megölni vagy elfogni több vezető fegyverest, köztük az Irán által támogatott Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) által felfegyverzett és finanszírozott milícia, a Dzsenini Zászlóalj parancsnokait.

„A Hamász kikerült a képből a dzsenini csata során”

– mondta Hafez Barghouti, egykori újságszerkesztő, a Fatah Forradalmi Tanácsának tagja.

„Ennek ellenére a Hamász azt mondta a világnak, hogy jelen volt a csata alatt”.

Terroristákat dicsőítettek a Templom-hegyen

Business as usual.

A Hamász és más palesztinok viszont nevetségessé tették a palesztin biztonsági erőket, amiért az izraeli katonai behatolás alatt a Dzsenin városában lévő főhadiszállásukon bujkáltak.

Egyesek odáig mentek, hogy azzal vádolták a Palesztin Hatóság vezetését, hogy összejátszik Izraellel, hogy megszabaduljon a dzsenini menekülttáborban lévő fegyveres csoportoktól.

A Fatah vádjaira adott nyilvánvaló válaszként a Hamász fegyveres szárnya elkezdte magára vállalni az izraeliek elleni terrortámadásokat, például Ciszjordániában. A cél: megmutatni, hogy a Hamász nem ül ölbe tett kézzel, hanem aktívan részt vesz az izraeliek elleni támadásokban.

A Fatah-aktivisták kísérletei, hogy megmagyarázzák a tömegnek, hogy Mahmúd al-Aloul, a Fatah elnökhelyettese egy „mártír” apja, mert fiát a második intifáda kezdetén izraeli csapatok ölték meg, süket fülekre találtak. Az Abu Dzsihád néven is ismert Aloul a Fatah egyik régi vezetője, akinek a nevét gyakran emlegetik a 87 éves Abbász lehetséges utódjaként.

A temetésen történt incidens hatalmas szégyennek számít a Fatah számára, és sokan a kormányzó frakció és a Hamász közötti növekvő feszültség újabb jelének tekintik.

A két csoport 2007 óta rivalizás, amikor a Hamász erőszakos puccsot hajtott végre a Palesztin Hatóság ellen, és átvette az ellenőrzést a teljes Gázai övezet felett.

Néhány ramallahi palesztin tisztviselő meg van győződve arról, hogy a Hamász Irán segítségével Ciszjordániára is ki akarja terjeszteni az irányítást. A tisztviselők mély aggodalmukat fejezték ki a Palesztin Iszlám Dzsihád növekvő hatalma miatt is Ciszjordánia északi részén, különösen Dzseninben és Nábluszban (Sikem).

Nem sokkal a temetéseken történt incidens után a Fatah álarcos fegyveresei razziát tartottak több, Hamász-szimpatizánsok tulajdonában lévő üzletben Nábluszban és Hebronban, és felszólították őket, hogy zárják be üzleteiket.

A Fatahhoz kötődő csoportok és személyek a közösségi médiában közzétett nyilatkozataikban elítélték a Hamászt, mint Irán kezében lévő „bábot”, és arra szólították fel a lakosságot, hogy akadályozzák meg a Hamász működését Ciszjordániában.

„A Hamász egy zsoldoscsoport, amely külföldi pártok napirendjét szolgálja” – mondta egy Fatah-tisztviselő.

„A Hamász mindig is a palesztin nép magasabb rendű nemzeti érdekei ellen cselekedett. A Hamász egy különálló palesztin államot akar létrehozni a Gázai övezetben – Izrael és az USA áldásával”.

Tawfik Tirawi, a Fatah Központi Bizottságának tagja és a Palesztin Hatóság ciszjordániai Általános Hírszerző Szolgálatának korábbi vezetője felszólította az Aksza Mártírjainak Brigádjai bandáját, hogy „álljanak fel és védjék meg vezetőiket és biztonsági erőiket”.

A felhívás válaszul érkezett Aloul és Ahmed temetésekről való kiutasítására.

Egy Hamász-aktivista Tirawi felhívását a Hamász és más palesztin „ellenállási” csoportok elleni „hadüzenetnek” minősítette. Az aktivista és más palesztinok szerint a palesztin városok és falvak utcáin felvonuló fegyveresek közül sokan valójában a biztonsági szolgálat és az általános hírszerző szolgálat tisztjei voltak.

A felhívás után az Aksza Mártírjainak Brigádjai bejelentette, hogy emberei Ciszjordánia számos részén fokozott készültségbe helyezték embereiket.

Irak „fokozatosan fenyegetés forrásává válik” Izrael számára

Egyre több jel utal arra a JNS elemzése szerin, hogy Irak fokozatosan szokatlan – és földrajzilag közvetlenebb – fenyegetést jelent Izrael számára is.