Megszólalt a külföldi ügynöknek nyilvánított moszkvai főrabbi

Interjút adott a JNS-nek Pinchas Goldschmidt, aki 30 éven át volt Moszkva főrabbija. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, az egykori főrabbit a múlt héten nyilvánították külföldi ügynöknek az orosz hatóságok.

A JNS azon kérdésére, hogy mi késztette arra, hogy a véleményét nyilvánosan is kimondja, Goldschmidt úgy válaszolt, hogy ő „egy közszereplő”.

„Elmondhatom, hogy a zsidó közösség 90%-a ellenzi a háborút. Végül is orosz állampolgár vagyok. Ezért én is felelős vagyok azért, amit a nevemben tesznek.

És mint vallási vezető, mint egy fontos közösség vezetője – még ha kicsi is, de történelmileg nagyon fontos -, a közösségben azt mondták, hogy nem szabad támogatnunk ezt a háborút. Egy indokolatlan háborút” – magyarázta.

A JNS riportere ezek után felvette, hogy az orosz igazságügyi minisztérium mennyire durva dolgokat mondott a rabbiról.

„Ha az én bűnöm az volt, hogy elítéltem ezt a szörnyű háborút, a katasztrófát, amelyben oly sokan meghaltak, amely mind az oroszországi, mind az ukrajnai zsidó közösségeknek ártott – ezt nem sajnálom”

– jegyezte meg Goldschmidt, aki szerint a zsidók jelenleg biztonságban érezhetik magukat Oroszországban.

„A probléma az, hogy mi fog történni holnap. Az irány, amely felé Oroszország halad, a Szovjetunióhoz, a kommunizmushoz való visszatérés”

– mondta, hozzátéve, hogy „a Szovjetunióban az élet legnagyobb korlátja az volt, hogy az embernek nem volt joga ott élni, ahol akar, vagy azt csinálni, amit akar. Ez zsidók millióinak története”.

Ajvé: „külföldi ügynöknek” nyilvánították a volt moszkvai főrabbit

Ez az első alkalom, hogy egy vallási vezetőt külföldi ügynöknek nyilvánítottak Oroszországban.

A volt főrabbi szerint a vasfüggöny lassan leereszkedik, és sok zsidó van, aki nem hagyhatja el az országot, néhányan azért, mert hadköteles korúak, mások pedig azért, mert a kormányban dolgoznak.

„Amikor erős kormány volt, Oroszország biztonságosabb volt, mint néhány európai főváros. De nézzük meg azokat, akiket az elmúlt hetekben letartóztattak a hatóságok: néhányan közülük zsidók, mint például a Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich. Fehéroroszországban körülbelül 1500 politikai fogoly van – sokan közülük zsidók” – magyarázta a rabbi.

Goldschmidt rabbi az JNS-nek elmondta, hogy voltak kísérletek az orosz kormány részéről, hogy meggyőzzék őt a visszatérésről.

„Megpróbáltak a szívemre beszélni, hogy térjek vissza. De azt hiszem, nem mehetek vissza”

– mondta. „Az elején megpróbáltak nyomást gyakorolni ránk, hogy fejezzük ki támogatásunkat a háború mellett, mert azt mondták: ‘Az Ukrajna elleni háború a nácik elleni háború. Nektek, zsidóknak ki kell mondanotok, hogy támogatjátok – ez a második világháború folytatása” – mesélte.

A rabbi továbbá elmondta, hogy hiányzik neki Oroszország.

„Sok barátot, a közösséget és emlékeket hagytunk ott. Remélem, és szeretném, ha visszatérhetnék”

– mondta.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A volt moszkvai főrabbi szerint a zsidóknak el kellene hagyniuk Oroszországot

„Növekvő antiszemitizmust látunk, miközben Oroszország visszatér egy újfajta Szovjetunióhoz, és lépésről lépésre újra lehull a vasfüggöny.”