A volt moszkvai főrabbi szerint a zsidóknak el kellene hagyniuk Oroszországot

Moszkva korábbi főrabbija szerint a zsidóknak el kellene hagyniuk Oroszországot, amíg még megtehetik, mielőtt bűnbakot csinálnak belőlük az ukrajnai háború okozta nehézségekért – írja a The Guardian.  

„Ha visszatekintünk az orosz történelemre, mindig, amikor a politikai rendszer veszélyben volt, azt láthattuk, hogy a kormány megpróbálta a tömegek haragját és elégedetlenségét a zsidó közösségre irányítani” – mondta Pinchas Goldschmidt a Guardiannek. „Ezt láttuk a cári időkben és a sztálini rendszer végén is”.

„Növekvő antiszemitizmust látunk, miközben Oroszország visszatér egy újfajta Szovjetunióhoz, és lépésről lépésre újra lehull a vasfüggöny. Ezért úgy gondolom, hogy az orosz zsidók számára a legjobb megoldás a távozás”

– tette hozzá.

Goldschmidt júliusban lemondott posztjáról és elhagyta Oroszországot, miután nem volt hajlandó támogatni az ukrajnai orosz inváziót.

„Nyomást gyakoroltak a közösség vezetőire, hogy támogassák a háborút, és én ezt visszautasítottam. Azért mondtam le, mert a moszkvai főrabbiként való folytatásom problémát jelentett volna a közösség számára a másként gondolkodókkal szembeni elnyomó intézkedések miatt” – mondta.

Az oroszországi zsidók az elmúlt 100 évben tízezrével vándoroltak ki, először Európába és Amerikába, majd újabban Izraelbe. Az 1926-os népszámlálás szerint az akkori Szovjetunióban 2 672 000 zsidó élt, 59%-uk Ukrajnában. Ma már csak mintegy 165 000 zsidó maradt az Orosz Föderációban a 145 milliós összlakosságból.

Goldschmidt elmondta, hogy szerinte a háború kezdete óta az orosz zsidók 25-30%-a elhagyta vagy tervezi, hogy elhagyja Moszkvát, bár Moszkvából már kevés járat indul, és a Tel-Avivba tartó repülőjegy ára megnégyszereződött, és körülbelül 2000 dollárra (1625 font) emelkedett.

Júliusban az orosz kormány bezárta a Jewish Agency oroszországi fiókját, egy non-profit szervezetet, amely az Izraelbe való bevándorlást támogatja.

Összességében úgy vélik, hogy körülbelül 200 000 orosz menekült el Oroszországból, és ez az exodus felgyorsult, amikor szeptemberben bevezették a sorkatonai szolgálatot.

„Az orosz társadalomnak van egy olyan része, amelyet kreaklának hívnak, az üzleti és kulturális vezetők, értelmiségiek és művészek kreatív osztálya” – mondta Goldschmidt – „és azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezeknek az embereknek nagy százaléka elhagyta Oroszországot, ami nagyon káros az orosz társadalomra, és nagyon káros is lesz” – mondta Goldschmidt.

Zsidó vezetőket vádolnak kollaborációval a felszabadított Herszonban

Az ukrán hatóságok abszurd vádakkal álltak elő.

Elmondta, hogy az ukrajnai zsidó közösség nagy része is elhagyta Ukrajnát, és most Németországban, Ausztriában és Romániában tartózkodik menekültként.

Ukrajnában hosszú antiszemita múltra tekint vissza a 19. század végi pogromoktól kezdve a második világháború alatti náci mészárlások elősegítéséig. Ezek közül a leghírhedtebb a 33 000 zsidó meggyilkolása volt a kijevi Babi Jarban 1941-ben.

E történelmet figyelembe véve Goldschmidt szerint figyelemre méltó, hogy Volodimir Zelenszkijt, aki nem titkolta zsidó származását, a szavazatok több mint 70%-ával választották meg Ukrajna elnökévé.

Ez a tény értelmetlenné teszi Vlagyimir Putyin azon állítását, hogy Ukrajnát neonácik kormányozzák – mondta a rabbi.

„Azt azonban nem tudom, mennyire érzi magát zsidónak az elnök. Kijátssza a zsidó kártyát, hogy segítséget kérjen Izraeltől”.

Goldschmidt azt is megjegyezte, hogy miközben az oroszországi zsidók bizonytalan jövővel néznek szembe, az antiszemitizmus növekszik a sokáig zsidó menedéknek tekintett Egyesült Államokban.

Kemény kritikát fogalmazott meg a volt moszkvai főrabbi Oroszországgal szemben

„Ha Oroszország meg akarja állítani legjobb fiainak elvándorlását, akkor ennek egyszerű módja van: azonnal állítsa le a háborút” – mondja Goldschmidt.