Ajvé: „külföldi ügynöknek” nyilvánították a volt moszkvai főrabbit

Ez az első alkalom, hogy egy vallási vezetőt külföldi ügynöknek nyilvánítottak Oroszországban.

Pinchas Goldschmidt volt moszkvai főrabbi „külföldi ügynök”

– közölte az orosz igazságügyi minisztérium, hozzátettéve, hogy „Goldschmidt hamis információkat terjesztett az Oroszországi Föderáció állami hatóságai által hozott döntésekről és azok politikájáról”.

„Ellenezte az ukrajnai különleges katonai műveletet” – írták.

Goldschmidt a háború elején elhagyta Oroszországot. Goldschmidt ezt követően felszólította a többi zsidót is, hogy hagyják el Oroszországot.

„Ha visszatekintünk az orosz történelemre, mindig, amikor a politikai rendszer veszélyben volt, azt láthattuk, hogy a kormány megpróbálta a tömegek haragját és elégedetlenségét a zsidó közösségre irányítani”

– mondta Goldschmidt korábban a Guardiannek. „Ezt láttuk a cári időkben és a sztálini rendszer végén is”.

Kemény kritikát fogalmazott meg a volt moszkvai főrabbi Oroszországgal szemben

„Ha Oroszország meg akarja állítani legjobb fiainak elvándorlását, akkor ennek egyszerű módja van: azonnal állítsa le a háborút” – mondja Goldschmidt.

„Növekvő antiszemitizmust látunk, miközben Oroszország visszatér egy újfajta Szovjetunióhoz, és lépésről lépésre újra leszáll a vasfüggöny.

Ezért úgy gondolom, hogy az orosz zsidók számára a legjobb megoldás a távozás”

– mondta Goldschmidt januárban.

Az 59 éves Goldschmidt 2011 óta az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke, jelenleg Izraelben él. 1993-tól 2022-ig volt Moszkva legnagyobb zsinagógájának a főrabbija.

Goldschmidt szombaton egy nyilatkozatban azt mondta, hogy felszólítja az oroszországi zsidókat, hogy távozzanak, „mielőtt még túl késő lenne”. Hozzátette, hogy „büszke arra, hogy a történelem jó oldalán állhat, és csatlakozhat azon emberek előkelő listájához, akik ellenzik az indokolatlan katonai műveletet és az ártatlanok megkárosítását”. Hozzátette, hogy

„30 éven át ápoltam és megőriztem a moszkvai zsidó közösséget, semmilyen parancs nem fog megakadályozni abban, hogy ezt most is megtegyem”.

Goldschmidt hozzátette, hogy ez az első alkalom, hogy egy vallási vezetőt külföldi ügynöknek nyilvánítottak Oroszországban.

Hivatalosan is főrabbi nélkül maradt Moszkva

Az Oroszországból száműzött Pinchasz Goldschmidt rabbi 29 év után távozik pozíciójából.