Hivatalosan is főrabbi nélkül maradt Moszkva

A Moszkvai Zsidó Vallási Társaság igazgatótanácsa a múlt hónapban megszavazta Goldschmidt rabbi szerződéshosszabbítását, annak ellenére, hogy már egy ideje Izraelben tartózkodik. Az RBC orosz hírügynökség azonban szerdán arról számolt be, hogy a Goldschmidt rabbi gyülekezetét és hivatalát képviselő csoport közölte, hogy Goldschmidtnek már nincs ott pozíciója.

„A szerződés megszűnt. … egyelőre nincs szó utódról ” – mondta az RBC-nek Olga Jesszaulova, a csoport szóvivője. Azt mondta, Goldschmidt rabbit nem rúgták ki.

Goldschmidt rabbi márciusban hagyta el Oroszországot, két héttel az ukrajnai orosz invázió kitörése után.

Menye, Avital Chizhik-Goldschmidt újságíró nemrég azt mondta, hogy Goldschmidt rabbira nyomást gyakoroltak, hogy nyilvánosan támogassa a háborút, de ezt elutasította.

A közösség úgy döntött, hogy a testületi szavazás ellenére nem hosszabbítja meg Goldschmidt rabbi szerződését – mondta a Jewish Telegraphic Agency-nek névtelenséget kérve egy, a közösséget ismerő személy, aki szerint a Goldschmidt szerződésének meg nem hosszabbításáról szóló döntés szintén biztonsági aggályoknak köszönhető.

A Jewish Telegraphic Agency megkeresésére Goldschmidt rabbi nem volt hajlandó beszélni arról, hogy mi történt, ami miatt távozott az 1989 óta betöltött pozíciójából.

„Miközben búcsúzom Moszkvától és Oroszországtól, különösen egy emberre gondolok: Albert Reichmannra, aki engem javasolt a főrabbi posztra, és aki bízott bennem, hogy képes leszek betölteni ezt a nagy felelősséget” – mondta Goldschmidt rabbi a Jewish Telegraphic Agency-nek.

A 93 éves Reichmann kanadai filantróp, aki részt vett nem csak az orosz, de a magyarországi zsidóság újjáélesztésében, jelenleg kritikus állapotban fekszik kórházban.

„Egy bajban lévő közösséget hagyok itt. De kívülről mindent megteszek majd, hogy segítsek szeretett közösségemnek” – mondta Goldschmidt rabbi.

Más oroszországi rabbik, köztük az ország főrabbija, Berel Lazar és vezető szóvivője, Boruch Gorin, az országban maradtak azután is, hogy aggodalmukat fejezték ki a háború miatt.

Nemrég még neonácikat toborzott az atomháborúval fenyegetőző Roszkozmosz-vezér

Az SS-Szláv Szövetség vezetője egy interjúban beszélt arról, hogyan toborzott neonácikat a donbászi harcokban való részvételre az akkor még miniszterelnök-helyettes Rogozin.