Kazettás bombákat küldhet az USA Ukrajnának

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy kazettás bombákat küld Ukrajnába, hogy segítsen a hadseregnek visszaszorítani a frontvonalak mentén elhelyezkedő orosz erőket – annak ellenére, hogy a Fehér Ház volt sajtótitkára tavaly azt mondta, hogy a bombák oroszországi használata „háborús bűncselekmény”.

A Biden-kormányzat december óta mérlegeli a lőszerek küldéséről szóló döntést, és várhatóan pénteken jelenti be, hogy egy 800 millió dolláros új katonai segélycsomag részeként több ezer darabot küld.

A kazettás bombák kisebb bombák sorozatát robbantják fel és szórják szét nagy területen, gyakran civileket ölve meg. Több mint 120 ország írta alá a használatukat tiltó 15 éves szerződést, de Ukrajna és Oroszország is bevetette őket – és Ukrajna készletei mindenféle lőszerből fogyóban vannak.

Amikor öt nappal a háború után Jen Psakit, a Fehér Ház akkori sajtótitkárát megkérdezték a kazettás bombák orosz alkalmazásáról, azt mondta:

„Láttuk a jelentéseket. Ha ez igaz lenne, az potenciálisan háborús bűncselekmény lenne”.

A Fehér Ház most megváltoztatta álláspontját, és felülbírálja azt a törvényt, amely tiltja az 1 százaléknál nagyobb hibaarányú kazettás bombák átadását. Néhány nagyobb hibaarányú lőszert Ukrajnába küldenek.

Illusztráció arról, hogyan működik egy kazettás bomba: 

How do cluster bombs work?

Human Rights Watch has accused the Syrian government of using cluster bombs on civilian areas in its fight against rebels. The use of cluster munitions is banned in 77 countries under an international convention which Syria has not signed. Online video footage has shown cluster bomb dispensers and unexploded submunitions.

A döntést a nemzetbiztonsági vezetők múlt heti találkozóján hozták meg – jelentette a The New York Times.

Antony Blinken külügyminiszter az utolsó ellenzők közé tartozott, de vonakodva beleegyezett, hogy a fegyverek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy Ukrajna megnyerje a háborút.

A Fehér Ház azt remélte, hogy Ukrajna nyári offenzívája olyan sikeres lesz, hogy már nem lesz szükség rájuk.

Volodimir Zelenszkij azonban azzal érvelt, hogy a kazettás lőszerek a legjobb módja annak, hogy megöljék a lövészárkokba beásott oroszokat, akik akadályozzák Ukrajna ellentámadását a terület visszafoglalására.

A döntés valószínűleg éles kritikával fog találkozni az amerikai szövetségesek részéről, akik ellenzik a használatát.

A kazettás bombák használata szinte egész Nyugat-Európában, Közép-Amerika minden országában és a szubszaharai Afrika nagy részében tilos.

Az 1980-as években az oroszok nagymértékben alkalmaztak kazettás bombákat Afganisztán 10 évig tartó inváziója során. A több évtizedes háború eredményeként az afgán vidék továbbra is a világ egyik legjobban aláaknázott országa.

Az Egyesült Államok Korea óta minden nagyobb háborúban használt kazettás bombákat, de évek óta nem gyártanak újakat.

Az Egyesült Államok utoljára 2003-ban használta a kazettás bombákat az iraki csatákban, és úgy döntött, hogy nem használja tovább őket, mivel a konfliktus városi környezetbe helyeződött át, ahol a polgári lakosság sűrűbben él.

Az Egyesült Államoknak mostantól gondosan fel kell mérnie a küldeni kívánt lőszerek ” selejt arányát”.

A meglévő kazettás lőszerek némelyikének veszélyesen magas a selejt aránya – ami azt jelenti, hogy nem robban fel, és így a földön hever, amíg valaki, gyakran egy civil, bele nem botlik.

A The Washington Post csütörtökön arról számolt be, hogy a szokásos egy százalékos „hibaarány” szintet felülbírálnák, ami azt jelenti, hogy a nagyobb valószínűséggel meghibásodó lőszereket is lehet Ukrajnába küldeni, tekintettel a keresletre és a sürgősségre.

(The Daily Mail)

Izraeli lap: A lőszertartalékainkat élik fel éppen az ukránok

Az Israel Hayom szerint az Egyesült Államok által Izraelben tárolt lőszerek jelentős részét Ukrajnába küldték.