Netanjahu: Izrael és Amerika pótolhatatlan és nélkülözhetetlen szövetségesek

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő este Jeruzsálemben az Egyesült Államok 247. függetlenségi napja alkalmából rendezett rendezvényen mondott köszöntőt.

„Szeretném kifejezni mély elismerésemet és hálámat Amerika Izraelnek nyújtott tartós támogatásáért. Az Egyesült Államok 75 éve pótolhatatlan és nélkülözhetetlen szövetségesünk. Pótolhatatlan. Pótolhatatlan”

– mondta Netanjahu.

„Tizenegy perccel születésünk után, és történelmünk létfontosságú fordulópontjain Amerika erkölcsi és politikai támogatást nyújtott Izraelnek azokkal szemben, akik elszántan ki akartak irtanak bennünket, hogy eltöröljék az egyetlen zsidó államot. Nem kevésbé fontos, hogy közel fél évszázadon keresztül Amerika bőkezű katonai segítséget nyújtott Izraelnek, segítve minket abban, hogy megkapjuk a szükséges eszközöket ahhoz, hogy saját magunk védjük meg magunkat.

„Országaink évtizedről évtizedre közelebb kerültek egymáshoz. Büszkén mondhatom, hogy biztonsági együttműködésünk soha nem volt jobb, mint napjainkban, a hírszerzési információcsere soha nem volt mélyebb, és szövetségünk soha nem volt erősebb. Régóta mondom, hogy Izraelnek nincs jobb szövetségese Amerikánál, és biztosíthatom önöket, hogy Amerikának nincs jobb szövetségese Izraelnél”

– folytatta a miniszterelnök.

„Július 4-én minden demokratikus országnak emlékeznie kell arra, hogy a döntő esemény, amely biztosította a szabadság felemelkedését a modern időkben, az Amerikai Egyesült Államok megalakulása volt. Amerika újra és újra legyőzte a totalitarizmus és a terror erőit. Ugyanakkor egy alapvető igazságra is emlékeznünk kell: a szabadság értékes, és soha nincs ingyen. Gyakran határozott és kemény fellépést igényel azokkal szemben, akik a terror terjesztésére és a szabad társadalmak veszélyeztetésére törekszenek”

– mondta Netanjahu.

Prime Minister of Israel on Twitter: „Prime Minister Benjamin Netanyahu, this evening, at an Event for US Independence Day:”On behalf of the Government and citizens of Israel, I wish to send my warmest greetings to @POTUS Biden and the American people as we join in celebrating their Independence Day.” pic.twitter.com/BFAzPrDt6U / Twitter”

Prime Minister Benjamin Netanyahu, this evening, at an Event for US Independence Day:”On behalf of the Government and citizens of Israel, I wish to send my warmest greetings to @POTUS Biden and the American people as we join in celebrating their Independence Day.” pic.twitter.com/BFAzPrDt6U

Isaac Herzog elnök is felszólalt az eseményen, hangsúlyozva, hogy Izraelnek „nincs nagyobb barátja az Amerikai Egyesült Államoknál.

„Nemzeteinket mély történelmi örökség és a demokrácia, az élet, a szabadság és az igazságosság értékeibe vetett mély és tartós hit köti össze. Nem kérdés, hogy szövetségünk ereje páratlan: Abban a jóban, amit a világnak hozott, és abban az ígéretben, amit a jövőnk számára tartogat”

– mondta Herzog.

„Együttműködésünk, amely minden lehetséges ágazatot és területet átfog, a biztonság, a stabilitás és a béke kritikus horgonya volt mindkét nemzet számára, a remény és a jólét ígéretét hozta el ebbe a régióba”

– tette hozzá.

Az izraeli elnök beszédet fog mondani az amerikai Kongresszusban

Az egyetlen más izraeli elnök, aki a Kongresszus mindkét háza előtt szólalt fel, Herzog édesapja, Chaim volt, több mint 35 évvel ezelőtt – írja a JNS.

Netanjahu a maga részéről üdvözölte Tom Nides amerikai nagykövet kivételes „szolgálatát és barátságát” is, aki ebben a hónapban távozik posztjáról.

„Köszönöm, Tom. Itt töltött időd alatt bebizonyítottad, hogy Izrael támogatása fejből és szívből is jön”

– mondta Netanjahu.

„Bármit is teszel, bárhogyan is döntesz életed következő fejezetében, tudd, hogy Izrael mindig az otthonod lesz, távol az otthonodtól. És ahogy sokszor mondtad, [Joe] Biden elnököt idézve, mi vagyunk a mispóhe [család]”

– tette hozzá a miniszterelnök.

Az eseményen Nides köszöntőt mondott a tömegnek, megköszönve a meghívottaknak, hogy „megünnepelték a barátságot és megünnepelték az Egyesült Államok és Izrael közötti rendíthetetlen köteléket Izrael függetlenségének 75. évében”.

Végre: Távozik a túlbuzgó amerikai nagykövet

Nides személyes okokra hivatkozott, mivel 2021 decembere óta távol volt családjától.