Végre: Távozik a túlbuzgó amerikai nagykövet

Thomas Nides kedd reggel tájékoztatta a nagykövetség vezető munkatársait tervezett távozásáról – jelentette az Axios két amerikai tisztviselőre hivatkozva.

A nagykövet egy múlt heti washingtoni útja során tájékoztatta Antony Blinken amerikai külügyminisztert és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadót arról, hogy le akar mondani – mondta az egyik tisztviselő.

Nides személyes okokra hivatkozott, mivel 2021 decembere óta távol volt családjától — értesült a Jewish News Syndicate.

„Tom a rá jellemző energiával és szakértelemmel dolgozott az Egyesült Államok és Izrael közötti különleges kötelék további erősítésén, valamint az amerikai diplomáciai, gazdasági és biztonsági érdekek előmozdításán” –

mondta Blinken az Axiosnak.

„Mindannyiunknak hiányozni fog, hogy ő képvisel minket Izraelben, de tudom, hogy már alig várja, hogy a családjával tölthessen egy kis jól megérdemelt időt”.”

Nides hétfőn értesítette döntéséről az izraeli miniszterelnöki hivatalt.

Két év alatt három miniszterelnökkel dolgozott együtt: Benjamin Netanjahuval, Naftali Bennettel és Yair Lapiddal.

A nagykövet hivatali ideje nem volt ellentmondásoktól mentes. Februárban a kormány igazságügyi reformtervéről szólt, mondván:

„Azt mondjuk a miniszterelnöknek – ahogy én is mondom a gyerekeimnek -, hogy taposson a fékre, lassítson, próbáljon konszenzust elérni, hozza össze a pártokat”.

A megjegyzésekért a diaszpóraügyi miniszter, Amichai Chikli azzal vágott vissza Nidesnek, hogy „taposson a fékre, és törődjön a saját dolgával”.

2022 márciusában Nides a szélsőbaloldali Americans for Peace Now csoportnak nyilatkozott:

„Az önök napirendje az, ahol a szívem van”.

Nides nem sokkal Izraelbe érkezése után nagy hullámokat kavart, amikor bejelentette, hogy nem látogatja meg a zsidó közösségeket Júdeában és Szamáriában, mert félő, hogy megbánt valakit. Konkrétabban szólva,

elítélte „a telepek növekedésének gondolatát, ami felbosszant, amikor olyan dolgokat tesznek, amelyek felbosszantják a helyzetet Kelet-Jeruzsálemben,és Ciszjordániában”.

A JNS-nek 2022 októberében tett megjegyzéseit megvédve Nides azt mondta:

„Bárkivel beszélek. Igyekszem nem tenni dolgokat pusztán a szimbolizmus kedvéért, hogy felbosszantsam az embereket. Nagy különbség lenne, ha azt mondanám, hogy ‘Ó, soha nem fogok beszélni senkivel, aki egy településen él. Nem fogok beszélni a település közösségének vezetőségével”. Ha az emberek el akarnak jönni hozzám, és beszélgetni akarnak velem arról, hogy miért fontos, hogy a településeken éljenek, akkor nagyon szívesen és nagyon világos módon lefolytatom ezeket a beszélgetéseket. Bárki, aki felhívott, akinek van véleménye, eljöhet hozzám, és beszélgethet velem”.

Hogyan lett az amerikai nagykövet Izrael „fő gyújtogatója”?

Biden és nagykövete azzal vannak elfoglalva, hogy olajat öntsenek a tűzre Netanjahu hátsó udvarában – olvasható a Tablet magazinban.