Az izraeli elnök beszédet fog mondani az amerikai Kongresszusban

Az egyetlen más izraeli elnök, aki a Kongresszus mindkét háza előtt szólalt fel, Herzog édesapja, Chaim volt, több mint 35 évvel ezelőtt – írja a JNS.

Isaac Herzog izraeli elnök július 19-én a kongresszus közös ülésén fog beszédet mondani – jelentették be csütörtökön amerikai törvényhozók.

A beszéd célja, hogy „megemlékezzen Izrael államiságának 75. évfordulójáról, és megerősítse a két nemzet közötti különleges kapcsolatot” – áll a Kevin McCarthy képviselőházi elnök, Hakeem Jeffries képviselőházi demokrata vezető, Chuck Schumer szenátusi többségi vezető és Mitch McConnell szenátusi republikánus vezető által kiadott közleményben.

„A világ jobb, ha Amerika és Izrael együtt dolgozik”

– fogalmazott McCarthy a nyilatkozatban, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok volt az első nemzet, amely elismerte Izraelt, 11 perccel azután, hogy 1948-ban kikiáltotta függetlenségét.

„Ma tovább erősítjük a két demokráciánk közötti megbonthatatlan köteléket” – tette hozzá.

McCarthy májusban Izraelbe utazott, és beszédet mondott a Knesszetben, ezzel mindössze a második olyan személy lett, aki tisztségében valaha is felszólalt a jeruzsálemi törvényhozásban.

Schumer a nyilatkozatban így fogalmazott: „Örülök, hogy a kongresszusnak lehetősége lesz meghallgatni Herzog elnököt, aki mindig is nagyszerű vezető volt, és különösen nagy befolyással bír ebben az időszakban, hogy megemlékezzen Izrael Állam sikereinek 75 évéről és az erős, tartós amerikai-izraeli szövetségről”.

Útja során Herzog Washingtonban találkozik Joe Biden amerikai elnökkel, New Yorkban pedig a zsidó közösség vezetőinél tesz látogatást.

Herzog még az előző izraeli kormány idején, tavaly októberben találkozott az amerikai elnökkel a Fehér Házban.

Biden még nem küldött washingtoni meghívást Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek azóta, hogy decemberben hatodik alkalommal ismét hivatalba lépett.

Az amerikai elnök márciusban azt mondta, hogy „a közeljövőben” nem tervezi Netanjahu meghívását.

Az új Heródes-pártiak kora — Izrael egy újabb birodalom árnyékában

Az amerikai birodalommal való egyre feszültebb találkozásában a modern Izrael Állam egy ősi választással találja magát szemben.