Demokrácia német módra

Alig két nap múltán eloszlott a felhőtlen öröm, melyet sokan, nemcsak AfD-tagok, a konzervatív párt egy járási elnöki választáson aratott győzelme felett éreztek. A rendszermédia, a blokkpártok és az állami szervek kezdetben döbbenten és tanácstalanul reagáltak az eseményre, amelyre semmilyen politikai magyarázatot nem találtak. Tanácstalanságuknak azonban hamar vége lett.

Szerda reggel, három nappal a választás után, a baloldali Die Zeit internetes kiadásában már arról tudósított, hogy hivatalosan felülvizsgálják az AfD-jelölt Robert Sesselmann megválasztását a Déltüringiában fekvö Sonneberg járás elnökévé. „Amint meg lesz a választás hivatalos végeredménye, hivatalosan felülvizsgáljuk Sesselmann személyes alkalmasságát és alkotmányos hűségét”, mondta a tartományi közigazgatási hivatal szóvivője. A hivatal bizonyítottnak látja, hogy Sesselmann nem alkalmas a tisztség betöltésére, és ezért formai okokból nem lett volna megválasztható. „Egy ilyen vizsgálatot csak akkor folytatunk, ha utalások vannak arra, hogy a választhatóság előfeltételei nincsenek adva”, folytatta sokatmondóan a szóvivő.

Sesselmann alkalmasságát a választás előtt a sonnenbergi járási választási bizottság már egyszer felülvizsgálta, és a politikus jelenében és múltjában semmiféle kivetnivalót nem talált.

A jelölés minden törvényes előírásnak megfelelt, mondja most a választási bizottság szóvivője, nem volt Sesselmann ellen semmilyen kifogás, „mint például tagság egy betiltott pártban”. Ezzel arra utalt, hogy az AfD nincsen betiltva, bár a türingiai alkotmányvédelmi hivatal az AfD-t „gyanúsítható esetként” tartja megfigyelés alatt. Erről alább még szó lesz.

Sesselmann felülvizsgálása minden politikai tevékenységére kiterjedhet, ellenőrizhetik, hogy teljes politikai pályafutása során milyen tüntetéseken, felvonulásokon és rendezvényeken vett részt, mit mondott mikor és hol, és milyen röplapokat osztott szét. Biztosak lehetünk benne, hogy fognak valamit találni, ami a kívánt eredményhez vezet.

A német humanizmus igazi ára

A korlátlan migráció elsődleges és hosszútávú terhei képezik a német állam egyre drámaibb eladósodásának egyik fő forrását. De még magasabb ár a szülőföld elvesztése.

Az eljárásnak, azon kívül, hogy a demokrácia megcsúfolása, van még két különös pikantériája is. A felülvizsgálatot vezető járási szervezet elnöke egy Frank Roßner nevű kétes múltú figura, aki az NDK-ban Német Szocialista Egységpárt tagja volt, majd belépett a szociáldemokrata pártba, melynek színeiben vesztett a 2014-es választásokon. Ezután nevezték ki a kötelező kiírás mellőzésével a tartományi közigazgatási hivatal élére, ami még a türingiai számvevőszéknek is feltűnt, de ez a vizsgálat valahogy elszivárgott a türingiai posztkommunista szövevény sűrűjében.

A jövendőbeli vizsgálat másik felelőse, a türingiai alkotmányvédelem elnöke Stephan Kramer, a sonnebergi választás után azzal tűnt fel, hogy a német választópolgárok 20 százalékát egy interjúban kapásból lenácizta.

Kramer, mint betért zsidó különböző lukratív funkciókat töltött be az államot kiszolgáló „Német Zsidók Központi Bizottságában”. Ezen kívül először belépett a CDU-ba, majd átpártolt a szabaddemokratákhoz, míg végül a szociáldemokrata pártban kötött ki. Elvtársai hálából megtették a türingiai alkotmányvédelem elnökévé, anélkül, hogy Kramernak bármilyen jogi képzettsége is lenne, holott az előírások szerint az elnöknek diplomás jogásznak kellene lennie. Kramer elnöksége mellett még tagja a hírhedt baloldali radikális Antonio Amadeu Alapítvány vezetőségének, melynek elnökéröl, Anette Kahaneról közismert, hogy a Német Szocialista Egységpárt állambiztonságának volt spiclije.

Ilyen előzmények után sajnos nagyon is előrelátható, hogy milyen eredményre fog jutni a Sesselmann ellen meghirdetett vizsgálat.

Viszont rendkívül tisztességesen viselkedett a CDU sonnebergi járási csoportja. Facebook-oldalukon a következő bejegyzést közölték: „Bár más eredményt kívántunk volna, ez egy demokratikus választás volt, melynek eredményét el kell fogadnunk. Mindenkit, aki egy politikai tisztséget akar betölteni, dokumentumainak benyújtása elött felülvizsgálnak, hogy választható-e. Így történt ez Sonnebergben is. Ha most utólagosan elkezdenek e kérdésben kétségeket kelteni, az kárt okoz a demokráciának és még jobban fokozza a lakosság körében amúgy is uralkodó elégedetlenséget. Ezt nem tudjuk elfogadni.”

Milyen igaz. Mert mi történik akkor, ha többek között az ehhez hasonló események miatt még többen szavaznak az AfD-re? Hogyan fognak a blokkpártok akkor reagálni? Betiltják az egyetlen komoly ellenzéki pártot? És mi történik azután? Milyen módon fog a tovább dagadó elégedetlenség utat törni magának? Ha vannak még felelősségtudó politikusok a rendszerpártok soraiban, akkor azoknak sürgősen el kell gondolkodniuk ezeken a kérdéseken.

A konzervatív AfD démonizálása már hatástalan Németországban

Az AfD sikere egy járási választáson az országban uralkodó hatalmas elégedetlenség jele. Krisztina Koenen jelenti Németországból.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.