„Kezeletlenül feledékenységet okozhat” – kiderült, hogy miben szenved Joe Biden

A Fehér Ház azt mondja, hogy transzparansek akarnak lenni az elnök egészségi állapotával kapcsolatban.

Egy magát megnevezni nem kívánó fehér házi tisztviselő elmondta, hogy Biden az elmúlt hetekben kezdett el CPAP-gépet használni, hogy javítsa alvásminőségét.

A Fehér Ház nem közölt további részleteket arról, hogy milyen konkrét panaszok vagy diagnózisok késztették a gép használatára, hogyan kezelték korábban az elnök alvási apnoéjét, vagy hogy az elnök alávetette-e magát alvásvizsgálatnak.

A gép használatát korábban nem hozták nyilvánosságra, és az elnöknek az apnoéval vagy a nyugodt alvással kapcsolatos esetleges problémái nem szerepeltek az elnök egészségi állapotáról szóló februári összefoglalóban, amely azokra az állapotokra összpontosított, amelyek miatt az elnök „jelenleg kezelés alatt áll”.

A Fehér Ház közölte, hogy transzparensek az elnök egészségi állapotával kapcsolatban, de arról nem nyilatkozott, hogy miért nem hozta nyilvánosságra a gép használatát, amikor azt elkezdték alkalmazni az elnökön.

Biden orvosa, Kevin O’Connor egy 2019-es jelentésben, amelyet Biden elnöki kampánycsapata adott ki, azt mondta, hogy megvizsgálta, hogy Bidennek alvási apnoéja van-e, de a tünetei javultak az orrmelléküreg- és arcüregműtétek után.

Bajban van-e Joe Biden? — Alakul a republikánusok korrupciós nyomozása

Vesztegetési vádak fogalmazódtak meg Joe Bidennel kapcsolatban, aki azonban „marhaságnak” nevezte azokat.

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az „apnoe” egy görög szó, ami azt jelenti „légvétel nélküli”.

Az alvási apnoénak két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. Mindezek mellett bizonyos esetekben az obstruktív és a centrális alvási apnoe keveréke alakul ki, ilyenkor komplex alvási apnoéról beszélhetünk.

Kezeletlenül feledékenységet, fáradtságot és álmosságot okozhat, és végül szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, mivel jelentős terhelést jelenthet a szívnek, mutatták ki tanulmányok.

A 80 éves Biden a legidősebb, aki amerikai elnökként szolgált, és mind a kora, mind az egészsége a választók figyelmének középpontjában áll, mivel a 2024-es választásokon egy második, négyéves ciklusra pályázik.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az amerikaiak többsége aggódik Biden kora miatt.

Februárban orvosa egy fizikai vizsgálat után egészségesnek és „szolgálatra alkalmasnak” nyilvánította.

2008-ban a Politico már megemlítette Biden „visszatérő alvási apnoe problémáját” egy 49 oldalas orvosi jelentésről szóló cikkben, amelyet akkor adtak ki, amikor Barack Obama alelnökjelöltje volt.

A 99 éves Henry Kissingernek meg van a véleménye az idős elnökökről

Kissinger „szkeptikus” azzal kapcsolatban, hogy idős ember legyen az amerikai elnök.