A 99 éves Henry Kissingernek meg van a véleménye az idős elnökökről

Ted Koppel veterán újságíró, aki interjút készített Kissingerrel a CBS News számára, azt mondta, Kissinger „szkeptikus” azzal kapcsolatban, hogy idős ember legyen az amerikai elnök.

„Fizikailag kell hozzá egy bizonyos kapacitás” – mondta Kissinger vasárnap közzétett észrevételeiben.

„Van némi előnye az érettségnek. Vannak veszélyek a kimerültségben és a korlátozott munkaképességben”.

A kérdés aktuális, mivel a 2024-es elnökválasztás két vezető jelöltje 75 évnél idősebb. Az egyikük Joe Biden elnök, aki a múlt hónapban jelentette be újraválasztási kampányát. Biden 80 évesen már most is a legidősebb elnök, egy második ciklus végén 86 éves lenne. A másik Donald Trump volt elnök, aki 76 éves.

Egyes demokraták és a New York Times egy nemrégiben megjelent vezércikke aggályokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Biden képes lesz-e teljes nyolc évet kitölteni a hivatalban, figyelembe véve korát és a lassulás jeleit.

Az elnök szövetségesei mégis Biden mögé álltak, és a 81 éves Bernie Sanders szenátor (I-VT), aki tartózkodik a harmadik egymást követő Fehér Házi jelöltségtől, máris támogatta.

Ha mégis szükség lenne a háttéremberre, Chris Coons szenátor (D-DE) bizalmat szavazott Kamala Harris alelnöknek, aki a múlt hétvégén azt mondta, hogy felkészült a főparancsnoki tisztségre. „Az alelnök készen áll arra, hogy induljon, és készen áll arra, hogy elnök legyen, ha ez valaha is megtörténne” – mondta Coons az ABC „This Week” című műsorában. „Tudom, hogy az elnökünk nagyon bízik benne, és én is”.

Kissinger, aki ebben a hónapban tölti be a 100. életévét, a hírek szerint több évtizeddel külügyminiszteri és nemzetbiztonsági tanácsadóként eltöltött időszaka után is nagyon aktív. Kissinger azt mondja, hogy a többszörös szívműtéteket követően napi 15 órát dolgozik, és annak ellenére, hogy Koppel beszámolója szerint fél szemére vak és hallássérült.

Arra a kérdésre, hogy az elnök kérésére elrepülne-e Moszkvába, hogy beszéljen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Kissinger azt mondta, hogy „hajlana” arra, hogy ezt tanácsadóként tegye, nem pedig „aktív személyként”, például külügyminiszteri szerepkörben.

(The Daily Wire)

Henry Kissinger: Egy teljesen új korszakban élünk

„Oroszország addig fog harcolni, amíg a konfliktus fel nem emészti katonai képességeinek és erőforrásainak akkora részét, hogy az kockáztatja nagyhatalmi státuszát” – mondta.