A magyaroknak van a legrosszabb a véleményük Amerikáról

Az izraeliek egyes mérések szerint pozitívabban vélekednek az Egyesült Államokról, mint maguk az amerikaiak – derül ki a Pew Research kedden közzétett felméréséből.

Az izraeliek 87 százaléka van pozitív véleménnyel az Egyesült Államokról;

az egyetlen ország, ahol az USA-nak nagyobb a népszerűsége, az Lengyelország, 93 százalékkal. A legalacsonyabb értéket Magyarország adta, 44 százalékkal.

Izrael jelenlegi megítélése az USA-ról a legpozitívabb 2000 óta, és némileg javult a tavalyi 83%-hoz képest. 68%-uk bízik Joe Biden amerikai elnök „világpolitikai vezetésében”, ami hasonló ahhoz, ahogyan Svédországban, Kenyában, Nigériában, Németországban és Hollandiában látják.

A legmagasabb értéket Lengyelországban kapta Biden, a legalacsonyabbat pedig Magyarországon.

Az izraeliek Bidenről alkotott véleménye nyolc százalékpontot javult tavaly óta, de még nem érte el Donald Trump volt elnök 71%-os csúcsát.

Az izraeliek többsége szerint Biden sokkal rosszabb Trumpnál a zsidó állam számára

Csak 35 százalékuk minősíti jónak az Egyesült Államokkal való kapcsolatok állapotát – ez a legalacsonyabb érték Trump 2016-os hivatalba lépése óta.

Trump magas pontszáma megegyezik Barack Obama volt elnök 2013-as eredményével, de 2000 óta holtversenyben a legalacsonyabb, 56%-os pontszámot is ők kapták 2009-ben és 2017-ben. George W. Bush volt az amerikai elnök, aki az elmúlt 20 évben a legjobb eredményt érte el az izraeliek körében, 83%-os támogatottsággal 2003-ban.

A Pew több mint 20 éve kérdezi meg a válaszadókat világszerte, hogy szerintük az USA figyelembe veszi-e a hozzájuk hasonló országokat, és a legtöbben jellemzően nemmel válaszolnak. Izraelben azonban 80% válaszolt igennel, ami a legmagasabb érték az összes közül. A nemzetközi átlag 49%, az amerikaiak 71%-a mondott igent. Ez a második legmagasabb pontszám, amit Izrael adott az USA-nak ezen a téren. 2018-ban, amikor Trump elnökként elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, 86%-ot kapott.

A legtöbb válaszadó minden megkérdezett országban azt mondta, hogy az USA beavatkozik az ügyeikbe.

Izraelben 88% mondta ezt, ami nagyjából Japán, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Franciaország és Kanada szintjén áll.

Az izraeliek mintegy háromnegyede (74%) úgy vélte továbbá, hogy az USA hozzájárul a világbékéhez és a stabilitáshoz, többen, mint maguk az amerikaiak (69%).

Az izraeliek minden más ország állampolgárainál többen (64%) vélekednek úgy, hogy az USA demokratikusabb társadalom, mint a többi gazdag ország. A 23 ország válaszolóinak átlaga mindössze 27% volt.

Az izraeliek más országoknál nagyobb arányban tartják az USA-t a többi gazdag országnál toleránsabbnak; az izraeliek 45%-a válaszolt igennel, míg az összesített medián csupán 21%.

Brian élete – Mit adtak nekünk a rómaiak?

Monty Python Hungary – G-Portál

Minden, ami Monty Python. Brian élete, Gyalog galopp, Monty Python Repülő Cirkusza, Waczak Szálló és még sok más.

A világon mindössze öt ország van, ahol az amerikaiaknál pozitívabban vélekednek az amerikai hadseregről. Az amerikaiak háromnegyede szerint az amerikai hadsereg a legjobb vagy átlagon felüli, míg az izraeliek 94%-a, a nigériaiak 86%-a, a lengyelek 86%-a, a svédek 79%-a és a kenyaiak 78%-a szerint.

Ezenkívül a COVID-19 világjárvány óta a válaszadók nagyobb arányban tartják az USA-t a világ vezető gazdasági hatalmának, mint Kínát. A 23 nemzet megkérdezetteinek 41% választotta az Egyesült Államokat, míg 33% Kínát. Izraelben 61% mondta az USA-t, míg csak 20% választotta Kínát, további 3% az EU-t és 4% Japánt.

A Pew 23 ország 27 285 felnőttje körében végezte felmérését idén február 20. és május 22. között. Az izraeli közvélemény-kutatást személyes kikérdezéssel végezték.

Az amerikai zsidók 2024-ben is Bidenre szavaznak

Biden 50%-os fölénnyel vezet a zsidó megkérdezettek körében Trumppal szemben, míg országosan csak 4% a hivatalban levő elnök előnye.