Az izraeliek többsége szerint Biden sokkal rosszabb Trumpnál a zsidó állam számára

Az izraeliek többsége, 53 százaléka úgy véli, hogy Joe Biden, amerikai elnök kormányzása rosszabb Izrael számára az elődjéhez, Donald Trumphoz képest – derül ki a Mitvim – A regionális külpolitikával foglalkozó izraeli intézet szeptemberben végzett felméréséből — írja az i24News.

A kilencedik éves külpolitikai indexhez megkérdezett 700 izraeli felnőttből álló reprezentatív minta 36 százaléka szerint nincs jelentős különbség Trump és Biden között, 11 százalék pedig úgy véli, hogy Biden jobb Izrael számára.

A közvélemény az amerikai-izraeli kapcsolatokat 10-ből 6,46-ra értékeli, és

csak 35 százalékuk minősíti jónak az Egyesült Államokkal való kapcsolatok állapotát – ez a legalacsonyabb érték Trump 2016-os hivatalba lépése óta, és meredek visszaesés a tavalyi 8,05-ös értékhez képest, amikor 67 százalékuk jónak ítélte a kapcsolatot.

Dr. Ilai Saltzman, a Mitvim igazgatótanácsának tagja szerint nem meglepő, hogy a megkérdezett izraeliek szerint Biden kevésbé előnyös Izrael számára, mint Trump, hivatkozva az Obama-kormányzattal való kapcsolatára (Biden Obama alelnöke volt), amelyet sok izraeli a zsidó állammal szemben ellenségesnek tartott.

Emellett Trumpot nagyon kedvezőnek ítélték Izrael számára, és a Demokrata Pártot sok jobboldali izraeli ideológiai ellentétének tekintik.

Saltzman mégis megjegyezte, hogy

Biden még nincs egy teljes éve hivatalban, és szerepét majd „az Izrael biztonsága iránti elkötelezettsége, az izraeli-palesztin konfliktus megoldásához való hozzájárulása, a regionális békemegállapodások előmozdítása, az iráni konfliktus megoldása, valamint Izraelnek a kétpárti amerikai támogatás tárgyaként való újbóli pozicionálása alapján” kell vizsgálni.

Mégsem szundikált el Biden, miközben az izraeli miniszterelnökkel társalgott

Úgy tűnik ugyanis, hogy az eredeti felvételt szándékosan pont ott vágták el, ahol az amerikai elnök néhány másodpercnyi szempihentető töprengés után éppen válaszolni kezd.