Állítólag Kínába készül Benjamin Netanjahu

A The Times of Israel értesülése szerint a látogatás azt demonstrálhatja, hogy az izraeli miniszterelnöknek más diplomáciai lehetőségei is vannak, miután Biden amerikai elnök világossá tette, hogy a közeljövőben nem fogja meghívni Washingtonba.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a jövő hónapban Kínába készül látogatni, jelezve ezzel a Washingtonnal szembeni növekvő türelmetlenséget, mivel Peking egyre inkább latba veti súlyát a térségben – közölték izraeli források hétfőn.

A miniszterelnök ott tartózkodása során a tervek szerint találkozik Hszi Csin-ping elnökkel és más kínai vezetőkkel. A két vezető hivatala között az elmúlt napokban előrehaladott kapcsolatfelvételre került sor a látogatás megszervezése érdekében – mondták a források.

Az új Heródes-pártiak kora — Izrael egy újabb birodalom árnyékában

Az amerikai birodalommal való egyre feszültebb találkozásában a modern Izrael Állam egy ősi választással találja magát szemben.

Az utazás időpontját nem közölték, és sem Jeruzsálem, sem Peking nem jelentett be látogatási tervet. A miniszterelnöki hivatal a megkeresésekre azt válaszolta, hogy „jelenleg nincs kommentár”. A tel-avivi kínai nagykövetség egyelőre nem válaszolt a megerősítésre irányuló megkeresésre.

A látogatás célja többek között az lehet, hogy jelezze Washingtonnak, hogy Netanjahunak más diplomáciai lehetőségei is vannak –

mondták izraeli diplomáciai források a Zman Jiszráélnek, a The Times of Israel héber nyelvű testvéroldalának hétfőn.

Joe Biden amerikai elnök tüntetőleg távol tartja magától Netanjahut; márciusban azt mondta, hogy a közeljövőben nem hívják meg a kormányfőt, az Izraelben kavargó tiltakozásokkal összefüggésben, amelyek a kormánynak az igazságszolgáltatás átalakítására vonatkozó tervei ellen irányultak.

„Netanjahu nem fog ácsorogni és várni egy soha meg nem érkező meghívásra, hogy meglátogassa a Fehér Házat. Párhuzamos csatornákon is dolgozik”

– mondta egy diplomáciai forrás.

„Kína az utóbbi időben fokozta közel-keleti szerepvállalását, és a miniszterelnöknek ott kell lennie, hogy képviselje Izrael érdekeit”

– tette hozzá a forrás.

A kínai elnök szerint Kínának nagyobb globális szerepet kell játszania

Hszi Csin-ping hatalmas sikernek ítéli, hogy közvetítésével Szaúd-Arábia és Irán megállapodott a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről.

Kína közvetítette a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét Irán és Szaúd-Arábia között márciusban.

Úgy vélik, hogy Netanjahu Kína segítségével próbálja majd előmozdítani a kapcsolatokat Szaúd-Arábiával, ami valószínűleg nemtetszést váltana ki Washingtonban, amely a normalizálást szorgalmazza.

Az elmúlt hetekben amerikai tisztviselők rámutattak Netanjahu kormányának olyan intézkedéseire, például a települések jóváhagyására, amelyek eltávolították Rijádot.

Kína a Palesztin Hatósággal is fokozta kapcsolatait. Múlt héten hivatalos látogatáson fogadta Mahmúd Abbász palesztin elnököt Pekingben, és átnyújtotta Abbásznak az izraeli-palesztin béke új kínai tervét.

Kínába érkezett a palesztin elnök

Kína hajlandó segíteni a Palesztin Hatóság és az izraeli kormány közötti kapcsolatok közvetítésében, amelyek az utóbbi évek legalacsonyabb szintjére romlottak.

Magas rangú források Netanjahu küszöbön álló útját „kenyértörésnek” minősítik, mivel az Egyesült Államok régóta nagy befolyással bír a Közel-Keleten, Izrael pedig az egyik legfontosabb szövetségese a térségben.

A Kínához való fordulás megváltoztathatja ezt a kapcsolatot, de Peking közel-keleti befolyását is jelentősen növelheti.

Netanjahu vendégül látásával Hszi látszólag azt sugallja, hogy Kína komolyan gondolja a régióban való szerepvállalást, és hogy érdeke egy új kapcsolat kialakítása Izraellel.

A Jeruzsálem és Washington közötti kapcsolatok megromlottak a jelenlegi kormány hivatalba lépése óta; a Biden-kormány egyre nyíltabban bírálta Izrael ciszjordániai politikáját, valamint az igazságügyi reformot, amely a kritikusok szerint gyengíti a demokráciát.

A bírálatok ellenére az USA kevés intézkedést tett Izrael ellen, bár a Netanjahu meghívásának elmaradását az elégedetlenség jelének tekintik.

A források megjegyezték, hogy Jichák Herzog elnök három hét múlva látogatást tesz a Fehér Házban, ami némileg kiegyensúlyozhatja a képet az Egyesült Államokkal való kapcsolatok tekintetében. Bár az izraeli államfő csak szimbolikus politikai szereplő, mégis aktívabb szerepet vállalt külpolitikai kérdésekben, mint sok elődje.

Netanjahu legutóbb 2017 márciusában járt Kínában, egy nagy kereskedelmi delegáció élén. Abbász négy hónappal később látogatott oda.

Kína a „saját erejével” és „bölcsességével” oldaná meg a palesztin kérdést

Az önálló és független palesztin állam megalakulását szorgalmazta a kínai elnök,