Kínába érkezett a palesztin elnök

Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden érkezett Kínába, mivel Peking egyre jelentősebb szerepre törekszik a közel-keleti politikában és az energiaforrásokért folytatott versenyben.

A látogatás bejelentésekor a kínai külügyminisztérium közölte, hogy Kína hajlandó segíteni a Palesztin Hatóság és az izraeli kormány közötti kapcsolatok közvetítésében, amelyek az utóbbi évek legalacsonyabb szintjére romlottak. A minisztérium nem közölte, hogy Abbász kivel fog találkozni Pekingben, és a négynapos látogatás egyéb részleteit sem közölte.

A Ciszjordániában az elmúlt egy év során Izrael és a palesztinok között kiéleződött harcok a felek közötti erőszakos cselekmények évek óta leghalálosabb időszakát eredményezték a területen.

A látogatásra azt követően kerül sor, hogy Kína adott otthont az Irán és Szaúd-Arábia közötti tárgyalásoknak, amelyek eredményeként a két ország helyreállította diplomáciai kapcsolatait.

Ezt a fejleményt Kína diplomáciai győzelmének tekintették, mivel az Öböl menti arab államok úgy látják, hogy az Egyesült Államok lassan kivonul a tágabb térségből.

Kína az izraeli-palesztin konfliktust is szeretné megoldani

„Sosem késő a helyes irányba elindulni” – fogalmazott Csin Kang külügyminiszter, és emlékeztetett arra, hogy Peking nemrég sikeresen közvetített Irán és Szaúd-Arábia között is.