Ukrajna orosz-barátsággal vádolja Izraelt

Az izraeli külügyminisztérium berendelte Kijev követét, miután az ukrán nagykövetség azt mondta, hogy az izraeli tisztviselők „égbekiáltóan semmibe veszik az erkölcsi határokat”.

Kijev vasárnap feldühítette Izraelt azzal, hogy bírálta Jeruzsálem Moszkvával szembeni legújabb politikáját, mondván, hogy az Oroszországgal való „szoros együttműködés útját” választotta – számolt be a Times of Israel.

A Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Ukrajna izraeli nagykövetsége azt írta, hogy

„Izrael[ kormányának] úgynevezett „semlegessége” egyértelműen oroszbarát álláspontnak tekinthető”.

A nagykövetség rámutatott „egy sor meglehetősen ellentmondásos eseményre, amelyek 2023 első felében történtek”, és amelyeket negatívumként értékelt.

A nagykövetség „eredménytelennek” nevezte Eli Cohen külügyminiszter februári kijevi útját, és azzal vádolta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy egy nemrégiben adott interjúban „teljesen kitalált és spekulatív feltételezésekkel” állt elő.

A Jerusalem Postnak adott múlt heti interjújában Netanjahu azt mondta, hogy „aggódunk amiatt is, hogy bármilyen rendszert, amelyet Ukrajnának adunk, ellenünk használnának, mert iráni kezekbe kerülhet… és egyébként ez nem egy elméleti lehetőség. Valóban megtörtént a nyugati páncéltörő fegyverekkel, amelyeket most a határainknál találunk. Tehát itt nagyon óvatosnak kell lennünk”.

Ukrajna nagykövete, Jevgen Kornyijcsuk a The Times of Israelnek azt mondta, hogy Netanjahu állításai alaptalanok.

Izrael aggódik, hogy Iránban kötnek ki az ukránoknak szánt amerikai fegyverek

Az IDF egyik magas rangú parancsnoka csütörtökön azt mondta, hogy Izrael aggódik az Egyesült Államok és más nyugati országok által Ukrajnának szállított fegyverekkel kapcsolatos lehetséges kockázatok miatt.

A nagyköveti posztra reagálva a külügyminisztérium azt tervezi, hogy a következő napokban megrovásra rendeli be Kornyijcsukot.

Cohen vasárnap az újságíróknak tartott tájékoztatóján elmondta, hogy

„az Oroszországgal szembeni bonyolult viszony ellenére Izrael a háború kitörése óta a mai napig Ukrajna mellett áll, sőt nemzetközi fórumokon is megszavazta Oroszország elítélését”. Cohen hozzátette, hogy Izrael „példátlan humanitárius segélyt (kb. 22 millió dollár)” küldött Ukrajnának.

A nagykövetség vasárnapi közleménye tovább ostorozta Izraelt, amiért „két alkalommal magas szintű politikai tárgyalásokat folytatott az orosz külügyminisztériummal”.

Az ukránok az Izrael és Moszkva által e hónap elején kötött megállapodást is elítélték, amelyben Moszkva beleegyezett abba, hogy nagykövetségi kirendeltséget nyit Jeruzsálemben, és ezzel egyidejűleg rendezi a földvitát.

Kijev „az erkölcsi határok durva semmibevételével” vádolta azokat a magas rangú izraeli tisztviselőket, akik a hónap elején részt vettek a jeruzsálemi Oroszország-napi fogadáson.

„Továbbá” – áll a közleményben – „az izraeli külügyminisztérium halotti csendben maradt a Putyin és csatlósai által tett rendszeres antiszemita kijelentésekkel kapcsolatban”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, akinek édesapja zsidó, a vallás többi tagja „szégyennek” tartja. Az év elején Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy még ha Zelenszkij zsidó is, az semmit sem jelent, mert még Hitlernek is volt „zsidó vére”.

A múlt héten Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő „nácizmus dicsőítésével” vádolta meg Izrael ukrajnai nagykövetét, Mihail Brodszkijt a nácikkal szövetséges második világháborús ukrán ellenállókról tett megjegyzései miatt.

„Senki sem oktathatja ki Izrael államot, Izrael külügyminisztériumát vagy diplomatáit a holokauszt emlékének megőrzésének fontosságáról vagy a történelemtorzítás elleni harcról”

– reagált a külügyminisztérium.

Az ukrán nagykövetség kritizálta Izrael semlegességre való törekvését is.

„Miközben Ukrajna népe, beleértve jelentős zsidó közösségét is, az orosz rakéták és iráni drónok támadása alatt vérzik, az izraeli vezetés a semlegességéről szóló verbális demagógia mögé bújva (bár ezt már nem titkolja) aktívan építi a kapcsolatokat az orosz föderációval” – olvasható a nagykövetség közleményében.

„Felszólítjuk az izraeli kormányt, hogy változtasson álláspontján, és védekező eszközökkel támogassa Ukrajnát, a szabadság és a demokratikus világrend érdekében” – zárul a közlemény. „Elvárjuk Izraeltől, hogy a történelem jó oldalán álljon!”

Zelenszkij kabinetfőnöke: csak Izrael tudja biztosítani, amire szükségünk van

Andrij Jermak meglepő választ adott arra a kérdésre, hogy Ukrajna pontosan mit kér Izraeltől.