Izrael aggódik, hogy Iránban kötnek ki az ukránoknak szánt amerikai fegyverek

Az IDF egyik magas rangú parancsnoka csütörtökön azt mondta, hogy Izrael aggódik az Egyesült Államok és más nyugati országok által Ukrajnának szállított fegyverekkel kapcsolatos lehetséges kockázatok miatt.

Izrael különösen aggódik amiatt, hogy ezek a fegyverek a közel-keleti ellenfelek, köztük Irán kezébe kerülhetnek – számolt be a Ynetnews.

A Newsweek magazin szerint a szakértők is osztják ezeket az aggodalmakat, mivel a helyzet egy újabb fejezetet jelenthet az Egyesült Államokból érkező fegyverszállítmányok eltérítésének hosszú történetében, ami Izrael és az Egyesült Államok ellenfeleit erősíti egy másik nyugtalan térségben, miközben a nyugati kormányok figyelmét a Kelet-Európában zajló, ingatag konfliktusra összpontosítják.

Az izraeli parancsnok elmondta, hogy az orosz-ukrán háborúban részt vevő félkatonai erők folyamatosan figyelemmel kísérik a fegyverek, köztük a Javelin vállról indítható páncéltörő rakétarendszer eltérítését.

Az izraeli parancsnok kiemelte, hogy az oroszbarát frakciókat a Moszkva és Teherán közötti szoros védelmi kapcsolatok miatt késztették arra, hogy átadják a zsákmányolt, Egyesült Államok által szállított fegyvereket.

Másrészt az ukránbarát elemeket elsősorban az anyagi haszonszerzés motiválta a fegyvercsempészetben. Mélységes aggodalmát fejezte ki a helyzet miatt is, kiemelve két fő kockázatot Izrael számára.

Rakéta-öngól Ukrajnában

Ugyanazok a rakéták, amik képesek alumínium-konfettivé porlasztani egy orosz harci repülőt, nem kevésbé halálosak a jó öreg fapadosunk ellen. Robert C. Castel jegyzete.

A fegyverszállítások elsődleges útvonalaként a Fekete-tengeren át a Földközi-tengerre vezető utat jelölték meg, amelyet a parancsnok „rendkívül veszélyesnek” ítélt.

„Az egyik az, hogy képességeket kutathatnak, majd megtanulhatják, hogyan kell gyártani őket. Különösen Iránról beszélek” – mondta az izraeli parancsnok a Newsweeknek. „A másik probléma az, hogy nagyon aggódunk amiatt, hogy e képességek egy része a Hezbollah és a Hamász kezébe kerül”.

A katonai tisztviselő azt is hozzátette, hogy a fegyverek eltérítésének mértékének pontos meghatározása kihívást jelentett, mivel az Izraeli Védelmi Erők történelmi hangsúlyt fektetnek arra, hogy kizárólag a Közel-Keleten zajló eseményeket figyeljék.

A parancsnok azonban elismerte, hogy a jelenlegi fegyveráramlás túlmutat a régión, és kiterjed Európára és Észak-Afrikára is.

Ez a szélesebb hatókör jelentős kihívást jelentett a láthatóság fenntartásában és az eltérítés pontos mértékének nyomon követésében.

„Igazán nagy kihívás összeállítani a képet, de látjuk a jeleket” – mondta az izraeli parancsnok.

„Látjuk a jeleket, és ez nagyon, nagyon aggasztó”.

Egy külföldi titkosszolgálati forrás, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt, egy konkrét, augusztus 2021-én történt incidenst tárt fel a lapnak. A forrás szerint egy orosz Il-76-os szállító repülőgép állítólag mintegy 100 millió dollár értékű rakományt szállított Teheránnak, köztük nyugati fegyvereket. A szállítmány állítólag amerikai gyártmányú Javelin rakétákból és az Egyesült Királyságban gyártott újgenerációs könnyű páncéltörő fegyverekből (NLAW) állt.

Ukrajnából kicsempészett háborús fegyverek garmadáját találták meg Rajkán

A magyar és a szlovák rendőrség eredetileg drogkereskedelem miatt tartott razziát, de rengeteg, Ukrajnából kicsempészett háborús fegyver került elő.