Zelenszkij kabinetfőnöke: csak Izrael tudja biztosítani, amire szükségünk van

Andrij Jermak kedden csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Izrael továbbra sem hajlandó katonai segítséget nyújtani országának.

„Izraelen kívül senki más nem tud felszerelést biztosítani az iráni drónok támadásai ellen”

mondta Jermak, de meglepő módon visszautasította a The Times of Israel azon kérését, hogy részletezze, pontosan milyen konkrét technológiát kér Izraeltől ennek érdekében.

Jermak csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök nem támogatja nyíltan Ukrajnát, és azzal érvelt, hogy az Oroszország és Irán közötti fegyverüzleteknek arra kellene ösztönöznie Izraelt, hogy csatlakozzon a harchoz.

„Látjuk, hogy a Kreml diktátora családi fotókat készít iráni vezetőkkel, majd ezt az iráni fegyverzetet ellenünk és ellenetek használják” – mondta Jermak izraeli újságíróknak.

„Nem tudom, mi másra van még szükség”.

Az izraeli elnök fogadta Olena Zelenszkát Jeruzsálemben

Olena Zelenszka, Ukrajna first ladyje hétfőn találkozott Isaac Herzog izraeli elnökkel és feleségével, Michallal a jeruzsálemi elnöki rezidencián.

„A mi álláspontunk 100 százalékban elvi alapú. Soha nem feledkezünk meg arról, hogy izraeli barátainknak és testvéreinknek ugyanaz az ellenségük, mint nekünk – nem tudom, hogy az izraeli politikusok miért nem értenek ezzel egyet” – folytatta Jermak, nem említve az Oroszországgal kapcsolatos izraeli biztonsági megfontolások bonyolult hálóját.

„Nem értem, miért volt eddig szerencsénk a világ nagyon sok vezetőjét fogadni Ukrajnában, de az izraeli miniszterelnököt nem” – tette hozzá.

Jermak, aki megjegyezte, hogy „apja zsidó”, azt mondta, hogy az ukrán zsidóság gazdag történelme miatt „természetes”, hogy Ukrajna és Izrael „barátok és partnerek”.

„A volt izraeli miniszterelnök Golda Meir néhány háztömbnyire született attól a helytől, ahol most önökhöz beszélek Kijevben”

– mondta a The Times of Israel című lapnak, és hozzátette, hogy „Izrael két elnöke és három miniszterelnöke született Ukrajnában, más politikusok és közéleti személyiségek mellett”.

Izrael oldhatja meg Ukrajna harckocsi-problémáját?

Bombaként robbant a hír, hogy Izrael több száz Merkava harckocsit készül exportálni két, meg nem nevezett országba. Sorra vettük a lehetséges forgatókönyveket.