Az izraeli elnök fogadta Olena Zelenszkát Jeruzsálemben

Olena Zelenszka, Ukrajna first ladyje hétfőn találkozott Isaac Herzog izraeli elnökkel és feleségével, Michallal a jeruzsálemi elnöki rezidencián.

A látogatás hátterében az áll, hogy Izrael humanitárius segélyt nyújt az orosz invázió alatt szenvedő ukrán lakosságnak. Izrael menekülteket is befogadott, és orvosi ellátásban részesítette a sebesülteket.

Délután Zelenska a Ramat Ganban található Sheba Medical Centerben található Safra Gyermekkórházban tett látogatást.

Ezt követően az izraeli külügyminisztérium és az Európai Unió magas rangú képviselőivel együtt szakmai megbeszélésre ment.

Zelenska 2022 májusában kezdeményezte a Nemzeti Mentális Egészségügyi és Pszichoszociális Támogatási Program létrehozását, hogy segítsen az ukránoknak a háború okozta trauma leküzdésében.

„Zelenszkij asszony látogatása annak az együttműködésnek az eredménye, amely az elmúlt egy év során a mentális egészség és a traumaellátás területén dolgozó terapeuták megerősítése érdekében zajlott Ukrajnában, valamint az ország elnökének felesége, Michal Herzog és Ukrajna first ladyje, Olena Zelenszka között e területeken kialakult kapcsolat eredményeként” – közölte az elnöki hivatal.

Izraelbe látogat az ukrán first lady

Már az is napvilágra került, hogy mi lesz Zelenszka látogatásának fő célja.