Az ENSZ ex-főtitkára Izraelt vádolja a ciszjordániai erőszakért

„Izrael egyre inkább az apartheid felé halad, és egyre távolabb kerül a mellette létrejövő palesztin állam létrehozásának reményétől – jelentette ki Ban Ki Mun, az ENSZ volt főtitkára csütörtökön az Associated Pressnek a térségben tett látogatásán.

Ban elmondta, hogy háromnapos látogatása során – amely egybeesett a ciszjordániai halálos erőszak kirobbanásával – sötétebb valósággal találkozott, mint amivel a világszervezet 2007 és 2016 közötti vezetőjeként szembesült. Elmondta, hogy a ciszjordániai zsidó telepek bővülése és a palesztinokkal szembeni szigorítások révén annak jeleit látta, hogy egy apartheidrendszer gyökeret eresztett.

„Úgy gondolom, hogy a helyzet romlott” – mondta Ban. „Arra gondolok, ahogy sokan mondják, hogy ez apartheidnek minősülhet”.

Azt mondta, aggódik amiatt, hogy az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldása „elhalványul”.

Ban a The Elders, egy olyan államférfiakból álló csoport nevében járt a térségben, amely világszerte béketeremtő és emberi jogi kezdeményezésekkel foglalkozik. A csoport elnökével, Mary Robinson volt ír elnökkel együtt találkozott izraeli és palesztin vezetőkkel és a civil társadalmi szervezetekkel. Elmondása szerint helyi jogvédő csoportoktól hallotta, hogy Izrael az apartheid bűntettét követi el.

Izraelben és külföldön vezető jogvédő csoportok azzal vádolják Izraelt és Ciszjordánia 56 éves uralmát, hogy apartheid rendszerré alakult, amely szerintük másodosztályú státuszt biztosít a palesztinoknak, és amelynek célja a zsidó hegemónia fenntartása a Jordán folyótól a Földközi-tengerig.

Izrael elutasítja az apartheid vádját, és azt állítja, hogy saját arab állampolgárai egyenlő jogokat élveznek.

Izrael a békefolyamat csúcspontján, az 1990-es években korlátozott autonómiát biztosított a nemzetközileg elismert Palesztin Hatóságnak, amelynek székhelye Ciszjordániában van, és 2005-ben kivonta katonáit és telepeseit a Gázai övezetből.

Azt mondja, hogy Ciszjordánia vitatott terület, és hogy sorsáról tárgyalások útján kell dönteni.

„Egyértelmű, hogy most egyállami uralom van, sőt, a jelenlegi kormány alatt még ennél is rosszabb a helyzet” – mondta Robinson, hozzátéve, hogy Netanjahu, akárcsak korábbi látogatásai alkalmával, elutasította a találkozót. Elmondta, hogy Isaac Herzog elnökkel és Yair Lapid ellenzéki vezetővel találkoztak.

A látogatásra közel két évtizede a legsúlyosabb ciszjordániai erőszak közepette került sor.

(Times of Israel)

Az új Heródes-pártiak kora — Izrael egy újabb birodalom árnyékában

Az amerikai birodalommal való egyre feszültebb találkozásában a modern Izrael Állam egy ősi választással találja magát szemben.