Az ISIS kihasználhatja Európa nyitott határait

Gavin Mortimer Párizsban élő brit újságíró arra figyelmeztet a Spectator hasábjain, hogy Európa elaludt az iszlamista veszélyre, és félő, hogy drámai meglepetés fogja érni a kontinens lakóit. 

„Franciaországban egyre nagyobb a nyugtalanság, hogy hamarosan az iszlamista terrorizmus új hulláma vonulhat át Európán. Februárban Adel Bakawan, az iszlám szélsőségesség francia-iráni szakértője azt mondta, hogy az Iszlám Állam átcsoportosul, és tömeges áldozatokkal járó támadást tervez „Berlinben, Londonban vagy Párizsban” – kezdi Mortimer

A szerző megjegyzi, hogy bár az az Iszlám Állam már nem rendelkezik kalifátussal, még mindig sok fanatikus követője van szétszórva Irakban, Szíriában és Afganisztánban.

A holland hírszerző szolgálatok jelentéséből arra lehet következtetni, hogy az Iszlám Állam „már megkezdte aktív kommandós egységek újbóli telepítését” Európába, azzal a szándékkal, hogy megtámadja a Nyugatot.

A cikk megjegyzi, hogy az Iszlám Állam által használt útvonal Szíriából és Afganisztánból indul, Törökországon keresztül érkezik, majd Németország vagy Svédország felé veszi az irányt, mert idézi a cikk Montbrial terror szakértőt – „ezek az országok számítanak a legiszlámabbnak a számarányukat tekintve”.

A szakértő szerint az, hogy az Iszlám Állam ilyen könnyen be tudta szivárogtatni harcosait Európába, Angela Merkel 2015-ös „abszolút tragikus” döntésének köszönhető, amellyel megnyitotta Európa határait több mint egymillió migráns és menekült előtt.

A cikk megjegyzi, hogy nem csak a biztonsági szakértők kongatják a vészharangot.

„Áprilisban a DGSI (Direction Générale de la Sécurité Intérieure), az MI5 francia megfelelője, közleményt adott ki „A terrorista fenyegetés helyzete” címmel. A közlemény néhány statisztikai adattal kezdődött: 2012 óta 271 embert öltek meg Franciaországban iszlamista terroristák, és közel 1200-an megsebesültek. Ezek a komor számok még magasabbak lettek volna, ha nem sikerült volna 71 támadást meghiúsítani, 63-at a DGSI munkájának köszönhetően.

A DGSI közleménye arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam „képességei továbbra is érintetlenek”, és arra is figyelmeztetett, hogy az Al-Kaida új terveket sző a Nyugat ellen. Az egykor kiemelkedő iszlám terrorszervezetnek számító Al-Kaidát az elmúlt évtizedben háttérbe szorította az Iszlám Állam. Ennek ellenére Afrikában, különösen Szomáliában és a Száhel-övezetben vannak tagszervezetei, amelyek „helyi szinten megkülönböztetik magukat a működési erejük növekedésével”- írja Mortimer.

Afrikában éledt újra az Iszlám Állam

A Száhel-övezet országai radikális csoportok melegágyaivá váltak, ahol az Iszlám Állam és az al-Kaida helyi szervezetei nem csak a helyi erőkkel, hanem egymással is háborúznak. Hajdú Tímea elemzése. 

A cikk megjegyzi, hogy az otthonukban radikalizálódó fiatalok veszélyét sem szabad figyelmen kívül hagyni.

„Ezeket a fanatikusokat a nyugati média gyakran „magányos farkasokként” jellemzi – ezt a kifejezést a legtöbb terror szakértő elutasítja.

Franciaországnak az iszlám szélsőségességgel foglalkozó kiemelkedő szakértője, Gilles Kepel, a „hangulati dzsihadizmus” kifejezést alkotta meg ezekre a fanatikusokra, akiket „dühös vállalkozóknak” nevez. Általában fiatalok és befolyásolhatóak, akiket idősebb iszlamisták nevelnek a közösségi médiában, akiknek stratégiája „a köztársasággal és annak értékeivel való szakítás kultúrájának megteremtése… ami aztán teljesen természetesen a másik hitetlennek való minősítését eredményezi”. Samuel Paty 18 éves gyilkosa is egy ilyen példa volt” – írja a cikk.

A cikk megjegyzi, hogy Franciaországban már politikai szinten is megfogalmazódnak az aggodalmak.

„A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin egy interjúban azt mondta, hogy míg az amerikai belbiztonság a „fehér felsőbbrendűségre, az ismétlődő lövöldözésekre és az összeesküvés-elméletekre” összpontosít, addig Európában a legnagyobb fenyegetést az „iszlám terrorizmus” jelenti.

Nem meglepő, hogy Franciaország aggódik. Szeptemberben ők adnak otthont a rögbi-világbajnokságnak, 2024 nyarán pedig a párizsi olimpiára várják a világot.

Ez egy biztonsági rémálom lesz, és a Le Figaro című lap beszámolója szerint a biztonsági szolgálatok a legrosszabb forgatókönyvre, egy „piszkos bomba” támadásra készülnek” – írja a szerző.

Mortimer leírja, hogy minden felmérés azt mutatja, hogy az európaiak szigorúbb migrációs politikát szeretnének, de a politikai osztály nem hajlandó változtatni.

„A 2015-ös párizsi vérengzés után, amikor 130 embert öltek meg összehangolt támadássorozatban, a Frontex, az EU határvédelmi ügynöksége 76 oldalas jelentést tett közzé. Ennél egyértelműbben nem is fogalmazhatott volna: „A 2015 novemberében elkövetett párizsi merényletek egyértelműen megmutatták, hogy az illegális migrációs áramlásokat terroristák felhasználhatják az EU-ba való bejutáshoz” – állt a jelentésben. Ezután leírta, hogy az Iszlám Állam terrorsejtjének két tagja hogyan használta ki a migrációs útvonalat arra, hogy „hamis szíriai okmányok felhasználásával lépjen be Európába, hogy felgyorsítsa a regisztrációs folyamatot”.

Azóta nem vonták le a tanulságokat, és kevés javítás történt az európai határok megerősítése érdekében.

Ha más nem, a káosz és a rendetlenség fokozódott, és az idén érkező migránsok és menekültek száma 2015 óta nem látott méreteket öltött. Európa csak remélni tudja, hogy közöttük nincsenek az Iszlám Állam által küldött emberek” – zárja Gavin Mortimer.

Utcai bandák veszik át az uralmat Svédország felett

„Amikor a bandák uralják az utcákat, hamarosan a politikát is birtokolni akarják” – írja egy svéd újságíró a brit Spectator magazinban.