Izraelben arra számítanak, hogy „heteken belül” megegyezhet Irán és az USA

Aggasztó fejleményekről számolt be az egyik izraeli hírportál.

Annak ellenére, hogy az USA azt állítja, hogy az új iráni megállapodásról szóló hírek nem pontosak, Izrael szerint Biden elnök eltökélt abban, hogy megegyezést érjen el Teheránnal, és hogy ez „heteken belül” létrejöhet – jelentette a Ynet.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken elutasította azokat a híreket, amelyek szerint Washington és Teherán közel áll az iráni atomprogram korlátozásáról és az országban fogva tartott amerikai állampolgárok szabadon bocsátásáról szóló egyezséghez – Izraelben azonban úgy becsülik, hogy heteken belül megállapodás születhet.

Izraeli tisztségviselők szerint a megegyezésről szóló döntést Joe Biden amerikai elnök politikai okokból hozta meg a 2024-es elnökválasztás előtt.

Ugyanezek a tisztségviselők szerint az USA először az „iráni kérdéssel” akar végezni, és csak közvetlenül utána az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizációs megállapodásra összpontosítani az erőfeszítéseket.

A Ynet arról számolt be, hogy Izrael úgy véli, hogy az USA és Irán közötti megállapodás ugyanakkor „karcsú lesz”, az ilyenkor megszokott aláírások és tisztviselők találkozója nélkül. Iráni részről a megegyezés az urándúsítás 60%-ra történő leállításáról, a Teherán és a NAÜ felügyelői közötti együttműködés fokozásáról, valamint az amerikai foglyok szabadon bocsátásáról szólnak.

Cserébe az Egyesült Államok több milliárd dollárnyi befagyasztott iráni pénzeszközt szabadít fel.

Jó hír: külön nagykövet fog dolgozni az izraeliek és arabok közötti békéért

Az amerikai képviselőház elsöprő többséggel fogadta el az Izrael és az arab országok közötti normalizációs megállapodások előmozdítását segítő kétpárti törvényjavaslatot.

Izraeli tisztviselők szerint az amerikaiak átlépték azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút a megegyezés felé vezető úton.

Irán a maga részéről szintén szeretné elérni ezt a megállapodást, mivel az legitimációt hozna számára a nemzetközi színtéren, és lehetővé tenné, hogy számos ország üzletet kössön vele.

Izraelt aggasztja, hogy a megállapodás várhatóan nem terjed ki az iráni drónok ügyére, illetve a Teherán által fejlesztett ballisztikus rakétákra és az Iráni Köztársaság által a Közel-Keleten finanszírozott terrorkampányokra. Izrael azt is érti ugyanakkor, hogy nem áll módjában befolyásolni az USA-t, hogy ne jusson megállapodásra Iránnal, mivel a megegyezés mögött Joe Biden azon politikai vágya áll, hogy még a választások előtt felmutasson külpolitikai eredményeket. A helyzeten nem segít az sem, hogy jelenleg hűvös a viszony a washingtoni és jeruzsálemi vezetés között. Másrészt izraeli tisztviselők azt mondják, hogy nem biztos, hogy ha jobb lenne a kapcsolat, más lenne az eredmény. Egy izraeli tisztviselő szerint az Iránnal való megállapodás a kezdetektől fogva a BIden-kormányzat által kitűzött cél volt.

„Ez a megállapodás rendkívül hiányos”

– mondta egy izraeli tisztviselő. „Nem tárgyalja Irán összes tevékenységét a régióban, beleértve a terrorszervezetek finanszírozását, a drónokat, a ballisztikus rakétákat, a Hezbollahhoz és az Iszlám Dzsihádhoz fűződő kapcsolatot és így tovább.”

„Világosan megmondtuk az amerikaiaknak: Ez a megállapodás nem kötelez minket”

– tette hozzá.

Súlyos vádakat fogalmazott meg az izraeli miniszterelnök

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nem fogja zsebre tenni azt, amit Netanjahutól kapott.