Jó hír: külön nagykövet fog dolgozni az izraeliek és arabok közötti békéért

Az amerikai képviselőház elsöprő többséggel fogadta el az Izrael és az arab országok közötti normalizációs megállapodások előmozdítását segítő kétpárti törvényjavaslatot.

Az amerikai képviselőház elsöprő többséggel elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely különmegbízottat rendel ki az Ábrahám-egyezmények, az Izrael és egyes arab országok között aláírt normalizációs megállapodások mellé. A törvényjavaslatot 413-13 arányban fogadták el a kedd esti szavazáson.

A jogszabály szerint:

„A különmegbízott az Ábrahám-egyezmények kiterjesztésére és megerősítésére törekszik, a regionális nagykövetekkel, a nem kormányzati szervezetekkel és más, a különmegbízott által megfelelőnek ítélt érdekelt felekkel együttműködve”.

A különmegbízott „az Egyesült Államok kormányának elsődleges tanácsadója lesz, és koordinálja az Ábrahám-egyezmények kiterjesztésével és megerősítésével kapcsolatos erőfeszítéseket, megbeszéléseket folytat az Izraellel hivatalos diplomáciai kapcsolatokkal nem rendelkező nemzetállami tisztviselőkkel az Ábrahám-egyezményekről; és konzultál azon nem kormányzati szervezetek képviselőivel, amelyek kísérletet tettek az Ábrahám-egyezmények kiterjesztésére és megerősítésére” – olvasható a jogszabályban.

A tisztségre kinevezett férfinak vagy nőnek „a területen elismert, magas szintű diplomáciai tapasztalattal rendelkező személynek kell lennie, vagy az iszlám és a zsidó világ ismeretével, gazdasági, biztonsági és emberi jogi ismeretekkel”.

A külügyminisztériumi kinevezett követ nagyköveti szinten fog tevékenykedni, ezért a szenátus általi megerősítésre szorul, ezért a szenátusnak is el kell fogadnia a törvényjavaslatot ahhoz, hogy az törvényerőre emelkedjen.

„Magyarország jelentős szerepet játszhat az Ábrahám-egyezmények sikerében”

A Jared Kushner által alapított Ábrahám-egyezmények Intézet vezetőjével Megyeri A. Jonatán beszélgetett a megállapodások fontosságáról, Magyarország szerepéről és az egyezmények bővítésében rejlő potenciálról.