Súlyos vádakat fogalmazott meg az izraeli miniszterelnök

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nem fogja zsebre tenni azt, amit Netanjahutól kapott.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség „kapitulációjával”, Irán „fekete folt” az ENSZ nukleáris felügyelőszervének tevékenységén – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az izraeli kabinet vasárnapi ülésének kezdetén.

„Irán továbbra is hazudik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ)”

– mondta Netanjahu.

„Információkat tártunk a világ elé, amikor öt évvel ezelőtt Izraelbe vittük Irán titkos nukleáris archívumát. Ez az információ egyértelműen bizonyította, hogy Irán megsértette a felügyeleti megállapodásokat, és hogy katonai – nem pedig ártatlan polgári – célokra dúsít uránt” – tette hozzá az izraeli miniszterelnök, utalva arra az akcióra, amelyben a Moszad 2018-ban ellopta Teheránból a teljes iráni nukleáris archívumot.

A NAÜ múlt héten nyilvánosságra hozott bizalmas jelentéseiből kiderült, hogy a szervezet két vizsgálatot zárt le iráni nukleáris létesítményekkel kapcsolatban. A jelentések szerint továbbá a NAÜ a 2015-ös közös átfogó cselekvési tervben (JCPOA) foglalt nukleáris megállapodás értelmében felállított és az iráni rezsim által eltávolított megfigyelőberendezések egy kis részét újra üzembe helyezte.

Nem árt felidézni: Irán dúsított uránkészletének becsült mennyisége a NAÜ szerint meghaladta a nukleáris megállapodásban meghatározott határérték 23-szorosát.

„Iránnak az azóta elhangzott kifogásai a nukleáris anyagok tiltott helyeken való megtalálására vonatkozóan nemcsak megbízhatatlanok, hanem technikailag lehetetlenek is”

– mondta Netanjahu.

„A NAÜ eredménytelen magatartása ezekkel a gyenge kifogásokkal szemben azt az üzenetet közvetíti az iráni vezetőknek, hogy semmilyen árat nem kell fizetniük a jogsértéseikért, és hogy továbbra is folytathatják a nemzetközi közösség megtévesztését a nukleáris fegyverek megszerzésére irányuló erőfeszítéseikkel” – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó visszatért az Egyesült Államokból, ahol magas szintű megbeszéléseket folytattak Iránnal kapcsolatban.

Amerika szaúdi békével kenyerezné le Izraelt az iráni atomalkuért cserébe

Az Egyesült Államok szerint az izraeli vezetés akár hajlandó is lenne egy ilyen megállapodásra.