Tik-Tokon reklámozzák magukat az embercsempészek

A migráns-csempészek arcátlanul hirdetik szolgáltatásaikat influenszer-stílusban a TikTok-on és a YouTube-on, hirdetik részvételüket az illegális, több milliárd dolláros iparágban.

A drogkartellekkel kapcsolatban álló embercsempészek olyan jó minőségű TikTokokkal és YouTube-videókkal reklámoznak, amelyeken az látható, ahogy illegálisan migránsokat szállítanak át az Egyesült Államok déli határán – számolt be a New York Post.

A videókon látható, ahogy a „prérifarkasok”, ahogyan spanyolul ismerik őket, folyókon át viszik a migránsokat – és a határon túli „rejtekhelyeken” mosolygó migránsokat.

Az embercsempészek szállított személyenként akár 10 000 dollárt is elkérhetnek.

Egy állítólagos embercsempész a Postnak azt mondta, hogy körülbelül 10 500 dollárt kér egy mexikói személy határon való átcsempészéséért.

Az egyik YouTube-csatornának, amelynek a @ELINMIGRANTEAVENTURERO vagy „a migráns kalandor” a neve, több mint 56 000 feliratkozója van, és az embercsempészeket akció közben mutatja be, többek között egy videót, amelyen egy család látható egy jármű hátuljában.

A csatorna azt állítja, hogy csak „dokumentálja a migránsok élményeit”.

Miután azonban a Post felvette a kapcsolatot a csatornát működtető Soy Xulennel, az elmondta, hogy az embercsempészés ára attól függ, hogy a migráns melyik országból utazik.

A csatorna egyik videóján egy hét-nyolc év körülinek tűnő kisfiú látható, aki mosolyogva és hüvelykujjal felfelé mutat, amikor megérkezik egy menedékházba. Egy másik videón a határőrök tartózkodási helye látható.

A TikTok-on több tucatnyi fiók tűnik úgy, mintha embercsempészek vezetnék. Néhányan a „sueno americano” („amerikai álom”), „levanto” („felvenni”) és „inmigrantes” („bevándorlók”) kulcsszavakra való keresés alapján jelentek meg.

Az egyik videó fiatal migránsokról készült felvételeket mutatott, amint átkelnek a Rio Grandén. Egy másik videón állítólagos embercsempészek voltak láthatóak egy határkerítés résénél, később pedig egy járműben lévő készpénzkötegeket mutattak.

A Post arról számolt be, hogy az állítólagos csempészek El Salvadorból és Hondurasból származó embereket céloznak meg konkrét TikTok hashtagekkel.

A drogkartellek évente mintegy 13 milliárd dollárt keresnek az embercsempészettel, ami 2018-ban még 500 millió dollár volt.

Tik-Tok migránsok: illegális útvonalakat reklámoznak videóikkal

Tunéziai influenszerek filmre vették illegális hajóútjukat Európába egy tele csónakon, majd büszkélkedő képeket töltöttek fel párizsi útjukról és költekezésükről a kontinensen.