Tik-Tok migránsok: illegális útvonalakat reklámoznak videóikkal

Tunéziai influenszerek filmre vették illegális hajóútjukat Európába egy tele csónakon, majd büszkélkedő képeket töltöttek fel párizsi útjukról és költekezésükről a kontinensen. 

Két tunéziai Tik-Tok influencer hazájában felháborodással szembesül, amiért az illegális emberkereskedelmet azzal népszerűsítik, hogy videókat osztanak meg illegális hajóátkeléseikről – írja a Daily Mail.

A 21 éves Chaima Ben Mahmoude feltöltött egy videót, amelyen integetve mutatja, amint vőlegényével egy migránsokkal zsúfolt csónakban átkel Tunéziából Olaszországba – ami több mint 1000 fontba kerül, és amit embercsempészek szerveznek.

A felvételen 23 másik migráns mellett mosolyog, miközben rapzenére táncol a látszólag gondtalan földközi-tengeri utazáson. A Földközi-tenger középső része a világ leghalálosabb migrációs útvonala, 2014 óta több mint 17 000 halálesetet és eltűnést jegyeztek fel.

Ben Mahmoude- akinek közel 140 000 követője van a Tik-Tok-on – azt állította, hogy „kénytelen volt” megtenni a 117 mérföldes (188 km) utat, mert Tunéziában csak 90 fontot keresett havonta fodrászként.

Egy hónappal korábban a 18 éves Sabee al Saidi hasonló képet posztolt magáról, amelyen élénk rózsaszín rúzst visel, miközben egy rozoga fahajó oldaláról támaszkodott.

Mindketten az olaszországi Lampedusában szálltak partra, majd európai városokban utazgattak, szelfit készítettek az Eiffel-torony mellett és BMW-ben utaztak.

A két nő novemberi és decemberi átkelésük idején közzétett posztjaikkal vitát váltottak ki – az otthon maradt tunéziaiak bírálták őket, amiért „normalizálják” azt az utazást, amely évente több ezer ember halálát okozza.

Al-Saidi novemberben, a visszatetszést követően egy második videót is közzétett, amelyben kitartott amellett, hogy a „nehéz társadalmi körülmények” miatt kellett elhagynia Tunéziát, és hozzátette, hogy nem bátorít másokat arra, hogy utánozzák őt.

Most pedig a veszélyes átkelést világszerte bírálták a szakértők, mert a kétségbeesett migránsoknak valószerűtlen képet ad az európai életről.

Mark Krikorian: „Az iskoláink arra tanítják a gyerekeket, hogy gyűlöljék Amerikát”

Az amerikai bevándorlásügyi szakértő szerint a Biden adminisztráció azért hoz kétségbevonható döntéseket, mert fél saját baloldali támogatóitól. Hajdú Tímea interjúja.