Bal-liberális zsidók kötöttek bele a mosolygósan integető izraeli miniszterbe

Az amerikai zsidóság egyes bal-liberális köreinek célkeresztjébe került Amichai Chikli izraeli diaszpóraügyi miniszter, aki Izraellel szemben „ellenségesnek” nevezte a J Street-et, miután az retweetelte a miniszter fotóját a New York-i Celebrate Israel Parade-ről.

Chiklit a június 4-i felvonuláson fotózták le, amint sokak szerint obszcén gesztust tett egy, az izraeli kormány ellen tiltakozó csoport felé. Ő és munkatársai azt mondták, hogy csak mosolygósan integetett a tüntetőknek, és nem állt szándékában obszcén gesztust tenni.

Akárhogy is, a kép, amelyet a Forward riportere, Jacob Kornbluh készített a múlt héten, Chikli kritikusainak a vesszőparipája lett, akik széles körben terjesztették az interneten, bizonyítékként arra, hogy megveti az izraeli kormányt és az igazságszolgáltatás gyengítésére irányuló erőfeszítéseit ellenző tüntetőket. Jair Lapid, az izraeli parlamenti ellenzék vezetője tweetelte a fotót, és azt írta:

„Ez a kormány soha nem szűnik meg minket nemzetközi szinten zavarba hozni”.

A J Street pedig megosztotta a külföldön élő izraeliek által vezetett UnXeptable tiltakozó mozgalom tweetjét, amely a Chikli fotója fölé a „SHAME” (SZÉGYEN) feliratot montírozta, amely gyakori skandálás az izraeli kormányellenes tüntetéseken.

Chikli, aki Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likud pártjának tagja, visszavágott. Chikli hétfő este a Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltatóban nyilatkozva a vírusként terjedő fotóra reagálva

támadta azokat a szervezeteket és személyeket, akik megosztották azt a közösségi médiában, mondván, hogy az „álhír”.

J Street, az Izrael-ellenes szörnyszervezet

Bár Izrael-pártinak nevezik magukat, a J Street mindent megtesz, hogy éket verjen Izrael és az Egyesült Államok közé – írja David Weinberg a The Jewish Press oldalán. 

A J Street egy bal-liberális zsidó lobbicsoport, amely magát „Izrael- és békepártinak” nevezi, és régóta az Izrael-párti konzervatívok bögyében van az Egyesült Államokban és Izraelben. Sokan kérdőre vonták Chiklit, mondván, hogy a J Street egy „fontos” csoport a diaszpórában, és megkérdezték, miért nem magyarázta el a J Streetnek, hogy a fotót félreértelmezték.

Chikli végül válaszolt Lapid tweetjére, azzal magyarázkodott, hogy Izrael 75. születésnapja alkalmából „szabad ünnepelni és boldognak lenni”.)

„Ez nem egy fontos szervezet, hanem ellenséges”

– vélte a KAN tévécsatornának adott nyilatkozatában, a J Streetnek az Iránnal kötött 2015-ös nukleáris megállapodás melletti kiállását idézve, amelyet az izraeli kormányok azóta is elítélően emlegetnek.

„Ez egy ellenséges szervezet, amely árt Izrael állam érdekeinek”.

Chikli bírálta a J Streetet azért is, mert Soros Györgytől, a bal-liberális zsidó milliárdos megadonortól kap támogatást, aki a politikai konzervatívok mumusává vált.

Dershowitz: Miért védi olyan sok prominens zsidó Soros Györgyöt?

„Egy olyan virulens anticionistát, aki soha nem volt barátságos a zsidó néppel” – írja véleménycikkében az amerikai sztárügyvéd.

Soros finanszírozza a J Streetet, és jótékonysági alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítványok a múltban olyan csoportokat támogatott, amelyek kritikusak, sőt egyes esetekben elutasítóak Izraellel szemben. Múlt hónapban Chikli ezt tweetelte:

„Soros kritikája – aki a zsidó néppel és Izrael állammal szemben a legellenségesebb szervezeteket finanszírozza – minden, csak nem antiszemitizmus, épp ellenkezőleg!”.

A J Street szerint Chikli kinevezése „katasztrofális” ötlet volt. Chikli tavaly év végi kinevezése óta bírálatokat váltott ki a reformmozgalmat és az LMBTQ zsidókat gúnyoló korábbi megjegyzései miatt.

„Az ehhez hasonló megjegyzések azt mutatják, hogy ez az izraeli kormány mennyire megveti az amerikai zsidók nagy többségét, akik elutasítják szélsőjobboldali, antidemokratikus programjukat”

mondta a Jewish Telegraphic Agency-nek Logan Bayroff, a J Street szóvivője.

„Nehéz elképzelni, hogy valaki katasztrofálisabb munkát végezzen a ‘diaszpórával való kapcsolatépítés’ terén, mint Amichai Chikli – aki kicsinyes támadásokhoz és sértegetésekhez folyamodik bárki ellen, akinek van gerince kiállni az alapvető zsidó és demokratikus értékek mellett.””

Sorosra kapcsolva

Soros alapítványa rendkívül aktív a Közel-Keleten is. De vajon jó ez Izraelnek?