A zsinagóga vált a herszoni gátszakadás áldozatainak menedékévé

A Dnyipro folyó múlt héten felrobbantott gátja több ezer embert kényszerített menekülésre az ukrajnai Herszon térségében.

Az emelkedő vízszint miatt házak ezrei váltak lakhatatlanná, a lakóknak – köztük számos zsidó családnak – azonnal el kellett hagyniuk otthonaikat. A viszonylag magasan fekvő herszoni zsinagóga több tucat családot fogadott be, róluk Yosef Wolff, a város főrabbija, egyben a herszoni Chábád-Lubavics központ igazgatója gondoskodik. A hitközség az azonnali segítségnyújtás mellett új lakóhely keresésében is segédkezik a fedél nélkül maradtak számára – írja a zsido.com.

Wolff rabbinak nem jelent újdonságot a vészhelyzet kezelése, mert már közel másfél éve segíti a folyamatos orosz támadás alatt álló város lakóinak életét. Az ostrom alatt álló településen mindennapos az áramkimaradás, hiány van alapvető élelmiszerekből és számtalan áldozatot szedtek a becsapódó tüzérségi lövedékek. A Chábád minden fronton igyekszik támogatást nyújtani a lakosságnak.

„A zsinagógánk mindig nyitva áll. A hozzánk menekülőknek igyekszünk megfelelő lakókörülményeket kialakítani, ugyanis nem mindenki tudja elhagyni a várost. Az idősek nagy része sem fizikailag, sem mentálisan nem áll készen arra, hogy elmeneküljön. Ők itt maradnak, nekünk pedig gondoskodnunk kell róluk. Aki azonban mégis az indulás mellett dönt, annak megszervezzük az utazását egy biztonságosabb régióba”

– mondta a rabbi.

Zsidó szervezetek segítik a gátszakadás miatt bajbajutott ukrán lakosságot

A Jewish News Syndicate készített interjút a víz alá került térségben tevékenykedő zsidó szervezetek képviselőivel.

A Chábád humanitárius tevékenységét az Ukrajnai Zsidó Segélyhálózat (JRNU) segíti. A két szervezet élelmiszert, ivóvizet, generátorokat visz a rászorulóknak, továbbá segít a gátszakadás miatt bajba került emberek evakuálásban és elhelyezésében.

„A vízszint egyre csak emelkedik. A parthoz közel már két méterre emelkedett. Még nem tudjuk pontosan a pusztítás mértéket”

– tájékoztatott a rabbi, aki feleségével, Chaya rebecennel a háború ellenére a városban maradt, hogy a zsidó élet folytonosságáról gondoskodjon.

„Azért imádkozunk, hogy végre ismét békében élhessünk. Ameddig azonban ez bekövetkezik, a világ zsidó közösségeinek segítségét kérjük, hogy könnyebben átvészelhessük ezt a rémálmot”

– fejezte be a rabbi.

Visszatért Herszonba az árulással vádolt rabbi — videó

A rabbi visszatérése különösen nagy jelentőségű annak fényében, hogy decemberben az ukrán hatóságok árulással vádolták meg, és Németországba kellett menekülnie.