Zsidó szervezetek segítik a gátszakadás miatt bajbajutott ukrán lakosságot

A Jewish News Syndicate készített interjút a víz alá került térségben tevékenykedő zsidó szervezetek képviselőivel.

Az IsraAID, Izrael legnagyobb humanitárius segélyszervezete 2022 novemberében kezdte meg működését az ukrajnai Herszon régióban. Így amikor június 6-án a Kahovka-gát összeomlott, és elöntötte Délkelet-Ukrajnát, a térségben élők az izraeli civil szervezethez fordultak segítségért.

Az IsraAID képviselői már június 7-én reggel a helyszínen voltak az érintett területeken, mondta Anna Pantiukhova, az IsraAID ukrajnai missziójának fordítója és kommunikációs munkatársa a JNS-nek.

„Gyógyszert hoztunk nekik, és elsősegélynyújtási képzést tartottunk” – mondta.

Az ukrán hatóságok több mint 16 ezer embert evakuáltak, és az IsraAID szerint az ivóvízhez és az áramhoz való hozzáférés az egész régióban jelentősen akadozik. Pantiukhova a JNS-nek elmondta, hogy az árvíz egyes területeken közel 3 méter magas volt.

Hogy mi okozta a Herszontól keletre fekvő, 1956-ban épült gát átszakadását, egyelőre nem világos, bár az oroszok és ukránok egymásra mutogatnak.

Pantiukhova elmondása szerint eddig két teherautót küldtek és öt raklapnyi gyógyszert szállítottak egy helyi kórházba. Az IsraAid emellett motoros szivattyúkat és tömlőket is beszerzett a víz eltávolítására, amelyek várhatóan június 12-ig megérkeznek.

A következő napokban az IsraAID várhatóan további 200 készlet ágyneműt, takarókat, párnákat és törölközőket, valamint mobil víztisztító berendezéseket szállít. Emellett mentálhigiénés támogatást és forrásokat biztosít a traumát szenvedett gyermekek számára.

„Ez nem egynapos probléma. Addig maradunk a közösségekkel, amíg szükségük van rá”

– mondta Pantiukhova.

Izrael rengeteg pénz fordít az ukrán zsidók megsegítésére és a BDS elleni harcra

Az ukrajnai segítségnyújtás a Zsidó Ügynökség és a Chábád segítségével valósul meg.

Az amerikai zsidó Joint Distribution Committee (JDC), amely több mint 30 éve segíti az ukrajnai zsidókat, rendszeres kapcsolatot tart fenn a régióban élő 382 szegény idős emberrel és gyermekkel.

A szervezet munkatársai figyelemmel kísérik ezeknek az embereknek a szükségleteit, biztosítják a szükséges segélyeket.

A JDC szociális központját, amely a Dnyipro folyó mellett található, most elárasztotta a víz és megközelíthetetlen.

„Összességében nincs pánik Herszonban, és a hatóságok uralják a helyzetet”

– mondta Inna Vdovichenko, a JDC munkatársa. „Az elárasztott területeket lezárták. Az üzletek és a gyógyszertárak működnek. Van gyógyszer-, élelmiszer- és vízellátás. Vannak evakuációs állomások a városban. Az embereket vonattal és járművekkel viszik ki Herszonból”.

Josef Wolff rabbi, a Herszoni Chábád Zsidó Közösség igazgatója a JNS-nek elmondta, hogy ő és kollégái 20 zsidó családot mentettek már meg, akiknek élelmiszert és gyógyszert is biztosítanak.

Wolff elárulta, hogy volt egy raktárhelységük, ahol 1 millió dollár értékű élelmiszer volt, ami most az árvíz miatt elveszett.

„A víz magasan áll és emelkedik. Azt mondják, még két hétig így lesz” – mondta Wolff.

„A víz alatt lévő házakból nem marad semmi”.

Herszonban az orosz invázió előtt 3500 zsidó család élt, de Wolff szerint most már csak 1000 maradt.

„Életeket kell mentenünk, és élelmet, meleg vizet, [ivó]vizet és gyógyszert kell adnunk nekik, és minden szükségletüket kielégítenünk” – jegyete meg a rabbi.

Wolff együttműködik a Jewish Relief Network Ukraine (JRNU), a Chábád szervezetével, de további adományokra van szüksége, hogy segítsen a közösség szükségleteinek kielégítésében.

„Három-négy hét múlva lesz némi esély arra, hogy elkezdjük felmérni, milyen szörnyű a helyzet” – mondta.

„Most, amikor a víz emelkedik, mi csak az életmentéssel foglalkozunk”.

Wolff szerint a Chábád-házba érkező zsidók és nem zsidók anyagi és egyéb segítséget kaphatnak.

„A zsidó közösség mindenki számára központ lett” – mondta.

„Világosság a nemzeteknek”.

Köves Slomó: A háború sohasem opció, csakis akkor, ha önvédelemből történik

MCC Budapest Peace Forum egyik panelbeszélgetésén szólalt fel az EMIH vezetője rabbija.