Izrael rengeteg pénz fordít az ukrán zsidók megsegítésére és a BDS elleni harcra

Az ukrajnai segítségnyújtás a Zsidó Ügynökség, a Chábád és az American Jewish Joint Distribution Committee-n keresztül valósul meg.

Izrael 50 millió sékelt (kb. 4,6 milliárd forint) fog fordítani az Izrael delegitimálására irányuló bojkott mozgalom (BDS) elleni küzdelemre, és több mint 10 milliót (kb. 930 millió forint) az ukrajnai zsidó közösségek támogatására – mondta Amicháj Chikli diaszpóraügyi és antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős miniszter.

Az ukrajnai segítségnyújtás Chikli szerint a Zsidó Ügynökség, a Chábád és az American Jewish Joint Distribution Committee, illetve a Keresztények és Zsidók Nemzetközi Szövetségével együttműködve valósul meg.

Chikli hozzátette, hogy a minisztérium 50 millió sékelt fog fordítani az antiszemitizmus és Izrael delegitimálása elleni küzdelemre.

Ez egy új feladat a Chikli minisztériuma számára, mivel eddig a külügyminisztérium felelt BDS elleni küzdelemért.

Oded Forer képviselő (Jiszráél Bejtenu) gratulált Chiklinek az eddig elvégzett munkájához, és elmondta, hogy nagyra értékeli a cionizmust népszerűsítő projektekbe való befektetést. Forer kérte, hogy a miniszter szólaljon fel az izraeli visszatérési törvény módosítása és a kormány volt szovjet országokból érkező alijázás minimalizálására irányuló erőfeszítései ellen. Forer arra is felszólította Chiklit, hogy fektessen be a diaszpórában működő cionista ifjúsági mozgalmakba.

Alig maradtak zsidók az oroszok által 2014-óta ellenőrzött Donyeckben

A város egykor 15 ezer orosz ajkú zsidónak adott otthont.