Visszatért Herszonba az árulással vádolt rabbi — videó

Az izraeli születésű Josef Itzhak Wolff rabbi közzétett egy videót arról, hogy az orosz megszállás alól korábban felszabadított dél-ukrajnai Herszon városába tér vissza – írja a zsido.com.

A videón a rabbi sisakban és golyóálló mellényben áll a herszoni zsinagóga előtt, és dicséri a csendet, ami szokatlan jelenség az orosz erők által még mindig erősen bombázott városban.

A rabbi visszatérése különösen nagy jelentőségű annak fényében, hogy decemberben a The New York Timesnak elmondta, hogy

az ukrán hatóságok árulással vádolták meg,

és Németországba kellett menekülnie. Wolff – aki közel 30 évig szolgált Ukrajnában – azok között volt, akik úgy döntöttek, hogy a megszállt városban maradnak, amikor az orosz hadsereg tavaly márciusban elfoglalta azt.

Még akkor is, amikor az orosz tankok végigdübörögtek Herszonon, Wolff továbbra is ellátta élelemmel és gyógyszerekkel a helyi zsidó közösség tagjait, sőt még purimi ünnepséget is szervezett. A Chábád mozgalom, amelyhez a rabbi tartozik, Wolffot „a zsidó nép és a jó lelkiismeretű emberek igazi hősének” nevezte.

Miután azonban az ukrán hadsereg tavaly novemberben visszafoglalta a várost, állítólag azzal vádolták, hogy együttműködik a megszállókkal, mert megengedte, hogy zsidó származású orosz katonák imádkozzanak a zsinagógában. Egyelőre nem világos, hogy a Wolff elleni vádakat ejtették-e, ami lehetővé tette számára, hogy visszatérjen Herszonba.

Wolff közel 30 évvel ezelőtt érkezett Ukrajnába,

közvetlenül a Szovjetunió bukása után. Az elmúlt 13 évben ő vezette a háború előtt 8 ezer fősre becsült herszoni zsidó közösséget.

A háború első napjaiban nagy nyilvánosságot kapott Wolff azon igyekezete, hogy élelemmel, gyógyszerekkel és legalább az örömteli purim látszatával lássa el közösségét.

Zsidó vezetőket vádolnak kollaborációval a felszabadított Herszonban

Az ukrán hatóságok abszurd vádakkal álltak elő.