Lövöldözés volt Názáret közelében — két család viszálya áll a háttérben

Isaac Herzog elnök „polgári terrorizmusnak” bélyegezte csütörtökön az arab közösséget sújtó erőszakos bűncselekmények hullámát, és azt mondta, hogy az ország „vészhelyzetben van”.

„A polgári terrorizmus elsősorban az arab társadalomnak árt, de nem áll meg itt” – tweetelte Herzog.

„Nem szabad tétlenül állnunk. Világok pusztulnak el, egész családokat zúznak szét. Ez Izrael Állam egyik legközpontibb kihívása, és sürgősen fel kell lépnünk a polgári terrorizmus ellen minden módon és minden szerv bevonásával” – írta az elnök.

Öt ember meghalt egy lövöldözésben csütörtökön egy Názáret melletti városban – számolt be a The Times of Israel.

A halálos áldozatokat nem azonosították azonnal, de a jelentések szerint a gyilkosságok a Bakri és Hariri bűnözői családok között folyó viszályhoz kapcsolódnak, amely már 26 emberéletet követelt.

Ez a leghalálosabb nem terrorista tömeggyilkosság 2009 óta, amikor az Ushrenko család hat tagját gyilkolták meg otthonukban Rishon Lezionban.

Az Abraham Initiatives, egy erőszakellenes megfigyelő csoport szerint az év eleje óta legalább 97 arabot öltek meg erőszakos körülmények között, ami jelentős ugrás a 2022-es 35 gyilkossághoz képest.

Politikai reakciók

Az ellenzéki vezető, Jáir Lapid azt mondta, hogy a miniszterelnöknek egy bizottságot kellene vezetnie „az arab társadalomban tapasztalható erőszak ellen.”

Gideon Sza-ár azzal vádolta Netanjahut, hogy „egyáltalán nem” vett részt az ügy kezelésében.

Netanjahu videó-nyilatkozatot adott ki, amelyben azt mondta, hogy „elborzasztotta” a Yafa an-Naseriyye-i mészárlás.

„Eltökéltek vagyunk, hogy megállítjuk a gyilkosságok e körforgását” – mondta. „Ezt nemcsak rendőri erősítéssel tesszük, hanem a Shin Bet segítségével is. Eltökéltem, hogy a Shin Betet az izraeli rendőrség segítségére lesz ezekkel a bűnözőkkel és bűnszervezetekkel, ezekkel a gyilkosságokkal szemben”.”

A koalíció több tagja, köztük Ben Gvir is szorgalmazta a Shin Bet bevonását a bűnözés elleni küzdelembe, különösen az arab közösségekben, ahol az elmúlt években számos halálos áldozatot követelt az erőszak.

Vitát okoz, hogy ki kezelje a problémát 

A Shin Bet általában csak a nacionalista indíttatású bűnözés elleni küzdelemmel van megbízva, és sok arab vezető ellenzi, hogy az ügynökség nem terrorizmussal kapcsolatos ügyekben is részt vegyen.

A Shin Bet magas rangú tisztviselői a jelentések szerint szintén hevesen ellenzik az ügynökség bevonását a bűnszervezetek elleni küzdelembe, és attól tartanak, hogy még az is lehet, hogy nem is lenne törvényes, ha a palesztin terror elleni küzdelemben használt eszközeit polgárokkal szemben alkalmazná.

A rendőrség, a politikusok és a közösség vezetői az elmúlt években azon igyekeztek, hogy megfékezzék az erőszakot kiváltó bűnözést, amely az utóbbi hónapokban felerősödni látszik.

Sok közösségi vezető a rendőrséget hibáztatja, amely szerintük nem tudott leszámolni a nagyhatalmú bűnszervezetekkel, és nagyrészt figyelmen kívül hagyta az erőszakot, amely családi viszályokat, maffiaviszályokat és nők elleni erőszakot foglal magában.

Az arab izraeliek körében elkövetett bűnözés elleni küzdelemmel megbízott rendőrségi egység vezetője, Natan Bozna rendőrfőnök-helyettes kedden lemondott. A távozás okát sem Bozna, sem a testület nem indokolta, és a rendőrség nem jelentette be az utódját.

A bejelentés egy nappal azután történt, hogy Ben Gvír közölte, hogy politikai koordinátort nevez ki a helyzet kezelésére.

Szintén hétfőn a többségi arab Hadash-Ta’al párt képviselői találkoztak Netanjahuval, hogy megvitassák a problémát, és sürgős intézkedéseket követeltek a bűnözési hullám leküzdésére.

Elemzők szerint a gyilkosságok hátterében az alvilági erőszak áll, amelyet a zsarolással, uzsorakölcsönnel, védelmi pénzekkel és más bűncselekményekkel foglalkozó befolyásos bandák táplálnak.

Az izraeli rendőrség erőforrásainak 90 százalékát köti le az arabok közötti bűnözés

2021 rekordév volt a lefoglalt fegyverek számát tekintve, és rendőrségnek 150 gyilkosságot is sikerült megakadályoznia az arab közösségben.