Az izraeli rendőrség erőforrásainak 90 százalékát köti le az arabok közötti bűnözés

Yaakov Shabtai rendőrfőnök szerint 2021 „rekordév volt a lefoglalt fegyverek számát tekintve”. A rendőrségnek az elmúlt évben 150 gyilkosságot is sikerült megakadályoznia az arab közösségben — írja az Israel Hayom.

Az izraeli rendőrség elképesztő erőforrásokat fordít az arab szektorban elharapózó bűnözés elleni küzdelemre – árulta el kedden Yaakov Shabtai rendőrfőnök.

„Az izraeli rendőrség nem tud mindig és mindenhol jelen lenni, de tudjuk, hogyan kell kezelni a bűnözési hullámokat és börtönbe juttatni az elkövetőket, és ezt fogjuk tenni a jövőben is”

— mondta a polgármesterek észak-izraeli konferenciáján.

A kormány fokozza erőfeszítéseit, hogy megfékezze az izraeli arab közösségben megugró fegyveres erőszakot, amely eddig 106 áldozatot követelt.

Októberben Omer Barlev, közbiztonsági miniszter bejelentette, hogy további 1100 rendőrt vesznek fel a közösségi bűnözés megfékezésére, amelyet főként a bandák és a szervezett bűnözés táplál. Még ugyanebben a hónapban a kabinet jóváhagyta azt a jogszabályt, amely a bűnözés elleni küzdelem részeként az izraeli rendőrség hatáskörének kiterjesztésére irányul, hogy az arab szektorban is tevékenykedhessen.

A rendőrfőnök megjegyezte, hogy

„az izraeli rendőrség erőforrásainak csaknem 90%-a az arab szektorra irányul. Ez a a bűnöző elemekre gyakorolt nyomás nem fog megszűnni. Csak erősödik, amíg be nem fejezzük a feladatunkat”.

Shabtai megjegyezte, hogy utasította a Lahav 433 súlyos bűncselekményekkel foglalkozó egységet, hogy csatlakozzon a rendőrség különleges egységei által folytatott erőfeszítésekhez, és sürgette a bíróságokat és az államügyészséget, hogy szigorúbban járjanak el.

Kedden korábban a rendőrség bejelentette, hogy egy kétéves titkos akció eredményeként letartóztatták Izrael legjelentősebb fegyvercsempészeit és illegális fegyverkereskedőit.

Hatvanöt gyanúsítottat tartóztattak le Izrael-szerte 25 településen tartott razziák során, felszámolva ezzel egy hatalmas fegyverkereskedő hálózatot.

Az izraeli kormány felszámolja az izraeli arabok törvénytelen fegyverviselését

Az idén már száz gyilkosság történt az izraeli arabok körében.

A rendőrfőnök megjegyezte, hogy

„2021 rekordév volt a lefoglalt fegyverek számát tekintve”.

Shimon Lavi északi kerületi rendőrparancsnok a konferencia résztvevőinek elmondta, hogy „a lefoglalt fegyverek 20 százalékát az IDF bázisairól lopták el, a többi pedig a palesztin területekről, Jordániából és Irakból származik.

„Ma reggel több tucat fegyvercsempésznek kellett rádöbbennie, hogy az utolsó üzletüket kötötték”.

Az arab szektorban a bűnözés elleni küzdelem érdekében végzett rendőrségi tevékenységet részletezve Shabtai elmondta, hogy az elmúlt évben a rendőrségnek sikerült 150 gyilkosságot megakadályoznia az arab közösségben.

Azt is elmondta, hogy 15 beépített ügynöknek sikerült beépülnie a bűnszervezetekbe, és több mint 520 gyanúsítottat tartóztattak le.

Az erőfeszítések legfőképpen a szervezett bűnözést tápláló pénzügyi bűnözés ellen fordult, mondta, és a rendőrség 800 millió sékel (258 millió dollár) értékű vagyontárgyat foglalt le.

„Ha valami, akkor ezek a számok azt tükrözik, hogy a rendőrség mennyire összpontosít arra, hogy megszabadítsa az ágazatot az illegális fegyverektől”

— mondta egy magas rangú rendőrtiszt az Izrael Hayomnak hétfőn.

Háromezer milliárd forintból zárkóztatnák fel az izraeli arabokat

„Ezek olyan kormányzati döntések, amelyeknek az elkövetkező években meg kell változtatniuk az arab társadalom arculatát, miután ez a társadalom eddig gazdaságilag és társadalmilag hanyatlott” – méltatta Manszur Abbász a döntést.