Az izraeli kormány felszámolja az izraeli arabok törvénytelen fegyverviselését

Az izraeli kormány vasárnap tervet fogadott el az arab kisebbség törvénytelen fegyverviselésének felszámolására, hogy ezzel csökkentsék az erőszakot és a bűnözést, miután az idén már száz gyilkosság történt az izraeli arabok körében.

A kormány elfogadta Joáv Szegelovic belbiztonsági miniszterhelyettes tervét, amelynek célja az ország lakosságának ötödét kitevő arab kisebbség körében az utóbbi években elharapódzott erőszak és a bűnözés felszámolása.

A munkaterv együttműködést biztosít a rendőrség, a nemzetbiztonsági tanács, a Sin Bet, a főügyész, az államügyészség, az adóhatóság, a pénzmosás elleni hatóság és több más szervezet között a cél érdekében. A kormány  döntése alapján az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat is részt vesz majd a törvénytelenül birtokolt fegyverek felkutatásában és begyűjtésében.

Az intézkedések sorában az igazságügyi minisztérium azonnali hatállyal olyan törvényeket fog megalkotni, amelyek segítik a bűnüldöző szervek munkáját, beleértve a minimális büntetések meghatározását fegyverek illegális birtoklásáért és kereskedelméért.

A kormány Bennett vezette különleges ülésén részt vett az igazságügyi miniszter, a belügyminiszter, a belbiztonsági miniszter, a népjóléti miniszter, a pénzügyminiszter, a belbiztonsági  miniszterhelyettes, a főügyész,  a rendőrség főkapitánya,  a Sin Bet  igazgató-helyettese és már kinevezett jövőbeli igazgatója,  az adóhatóság vezetője és további szakemberek.

„A kormány nagyon komolyan veszi a kérdést”- jelentette ki Bennett a megbeszélés kezdetén. „Az arab közvéleménynek meg kell értenie, hogy a biztonsági erők nem az ellenségei, hanem a megoldást jelentik számukra. Nem hibáztatni kell az országot, hanem kéz a kézben együtt kell haladni vele”- vélekedett.

„A problémát évekig elnyomták és elhanyagolták, mire szörnyű méreteket öltött, amint azt az elmúlt évben láttuk” – tette hozzá a kormányfő, és bejelentette, hogy Omer Bar-Lev belbiztonsági miniszterrel és a több más miniszterrel összehangolva létrehoztak egy tárcaközi munkacsoportot a bűnözés és az erőszak kezelésére, amelyet Joáv Szegelovic nyugalmazott vezérkari főnök, belbiztonsági miniszterhelyettes vezet.

Bennett felszólította az arab közvéleményt, a közszereplőket és a médiamunkásokat, hogy sorakozzanak fel az állam, a biztonsági szervek és a rendőrök mögé.  A miniszterelnök mozgósítást ígért annak érdekében, hogy megvédjék az arab állampolgárokat az illegálisan tartott fegyverekkel elkövetett bűnesetekkel, a védelmi pénzek követelésével és a gyilkosságokkal szemben, de hangsúlyozta, hogy ez a feladat sok időt, erőfeszítést és erőforrást fog igényelni.

Az év eleje óta 100 arab kisebbséghez tartozó embert gyilkoltak meg Izraelben, és szinte napi rendszerességgel olyan felvételeket tesznek közzé, amelyeken bűnözőket látni, ahogy éles lőszerrel otthonokra, emberekre, vállalkozásokra lőnek.

Mindennapossá váltak a bűnszervezetek, amelyek védelmi pénzeket követelnek az üzletek tulajdonosaitól, és szintén általánossá vált, hogy a családok közötti konfliktusokat is fegyverekkel, erőszakkal próbálják „megoldani”, ami súlyos erőszakhoz és félelemhez vezetett az arab településeken. Az arab társadalom erőteljesen bírálja a rendőrséget, mert szerintük nem képesek hatékonyan kezelni a jelenséget.

10 milliárd dollárért cserébe folytatnák a bécsi tárgyalásokat az irániak

Huszein Amírabdollahjan megjegyezte: Joe Biden amerikai elnök most a gyakorlatban is bizonyíthatja, amit hangoztatott, hogy ő más, mint elődje, Trump.