10 milliárd dollárért cserébe folytatnák a bécsi tárgyalásokat az irániak

Irán a vitatott célú atomprogramja miatt zárolt külföldi bankszámlái egy részének a felszabadítását kérte az Egyesült Államoktól.

„Ha az amerikaiak tényleg komolyan gondolják, és szándékaik jók, akkor legalább 10 milliárd dollárt felszabadíthatnának Irán külföldön zárolt bankszámláin”

– mondta Huszein Amírabdollahjan iráni külügyminiszter vasárnap az iráni állami televízióban.

Szavai szerint Iránnak szándékában áll folytatni az atomprogramról szóló tárgyalásokat, de csak akkor, ha meghatározzák a célokat, és az egyeztetések „nem csak a kávézásról szólnak”.

Irán 2015-ben megállapodást kötött a vele tárgyaló hatokkal – az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Németországgal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával – arról, hogy az iszlám köztársaság korlátozza atomprogramját a szankciók feloldásáért cserébe. A megállapodást Donald Trump amerikai elnök 2018-ban felmondta, és újra életbe léptek az iráni gazdaságot gúzsba kötő szankciók, többek között a külföldi számlák zárolása.

Idén áprilisban újraindultak az egyeztetések, de ezek a júniusi iráni elnökválasztás után félbeszakadtak.

Huszein Amírabdollahjan megjegyezte: Joe Biden amerikai elnök most a gyakorlatban is bizonyíthatja, amit hangoztatott, hogy ő más, mint elődje, Trump.

Az iráni külügyminiszter azt is elmondta, hogy ha újraindulnak a hatokkal a tárgyalások Bécsben, akkor azokon a nemrég kinevezett első külügyminiszter-helyettes, Ali Bageri fogja vezetni az iráni küldöttséget. Bagerit az elemzők a keményvonalasok közé sorolják; a diplomata az elmúlt években több alkalommal élesen bírálta a 2015-ös atomügyi megállapodást.

Iráni elnök: Teherán kész az újabb atomalkura, de nem enged a nyugati nyomásnak

Az atomfegyver előállításához 90 százalékosra dúsított urán szükséges, ugyanakkor számos más közbülső technológiai eljárás is nélkülözhetetlen. Irán továbbra is azt állítja, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál.