Blinken Szaúd-Arábiában keresi Amerika közel-keleti érdekeit

Izraelről, a jemeni polgárháborúról, a szudáni válságról is az emberi jogokról is egyeztetett Szaúd-Arábiában Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös szerdán – jelentette a SPA szaúdi állami hírügynökség.

Egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselő a sajtóval azt közölte, a csaknem két órás megbeszélés „nyílt, őszinte légkörben” zajlott, a felek hangsúlyozták Rijád és Washington közös érdekeit, miközben elismerték, hogy továbbra is akadnak kérdések, melyekben eltérő álláspontot képviselnek.

A sajtónak nyilatkozó forrás elmondta, az egyeztetésen szóba került Rijád és Izrael kapcsolatainak normalizálása, a felek pedig megegyeztek abban, hogy a jövőben is visszatérnek az ügyre.

Bár Szaúd-Arábia két régiós szövetségese is, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek rendezte kapcsolatait Izraellel, Rijád a diplomáciai viszony felvételét a palesztin kérdés rendezéséhez köti.

Még idén izraeli-szaúdi békemegállapodást akar intézni Biden

Amerika komoly diplomáciai lépéseket igyekszik tenni még az elnökválasztási kampány tényleges beindulása előtt.

Szaúd-Arábia ugyanakkor áprilisban helyreállította kapcsolatait Iránnal.

A találkozó előtt Blinken hangsúlyozta, az Egyesült Államok saját nemzeti és biztonsági érdekének tekinti a szaúdi-izraeli kapcsolatok normalizálását, ám az ehhez szükséges időről óvatosan nyilatkozott, leszögezve, hogy az odavezető út nem lesz „sem könnyű, sem gyors”.

A Szaúd-Arábia tényleges irányítójának tartott trónörökös és a külügyminiszter a 2014-ben kitört jemeni polgárháborúról is egyeztetett. A harcokban 2015 óta – a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán – a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is részt vesz.

Blinken köszönetet mondott továbbá Mohammed bin Szalmánnak a szudáni konfliktus lezárása érdekében tett erőfeszítéseiért, valamint az amerikai állampolgárok szudáni evakuációjához nyújtott segítéségéért.

A tárcavezető emellett az emberi jogok ügyét is felvetette, „mind általános, mind pedig konkrét, egyes esetekhez kapcsolódóan”, további részleteket azonban nem tudattak a sajtóval.

Noha a trónörököst számos téren – a többi között a nők jogai, illetve a gazdaság terén – reformpártinak tartják, kezdeményezéseit sokszor a bírálók elhallgattatása révén valósítja meg.

Emberi jogi szervezetek emellett régóta sürgetik a kivégzések megszüntetését, a halálbüntetés eltörlését a királyságban. A The Atlantic című magazinnak tavaly adott interjúban a trónörökös azt mondta, hogy a királyság „megszabadult” a halálbüntetéstől, kivéve gyilkossági eseteket, vagy ha valaki „sok ember életét fenyegeti”.

Szaúd-Arábiai látogatása során Blinken találkozik hivatali partnereivel is az Öböl-menti Együttműködési Tanácsból (GCC) és részt vesz a tárcavezetők megbeszélésén is, melyen a többi között a közel-keleti térség biztonságáról és gazdasági együttműködéséről lesz szó.

Szaúd-Arábiába utazik az amerikai külügyminiszter

Célja az olajárak feletti befolyás visszaszerzése, a kínai és orosz befolyás elhárítása a régióban, valamint a szaúdi-izraeli normalizálódás reményének a fenntartása.